Uitgelicht
Voorlezen: gezellig en leerzaam

Voorlezen: gezellig en leerzaam

Voorlezen: gezellig en leerzaam

Bij voorlezen staat het plezier voorop. Het gaat om het gezellige moment samen en de aandacht die je je kind geeft. Daarnaast is het goed voor de taalontwikkeling, vooral als je kind actief meedoet.

Voorlezen bij baby’s

Vanaf een maand of 4 kun je je baby al gaan voorlezen. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij van je stem geniet. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby's voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet en er samen over praten.

Voorlezen bij peuters

Vanaf 2 jaar worden boeken met een verhaaltje interessant. Je peuter geniet van verhaaltjes over gebeurtenissen die dicht bij hem staan. Over de vertrouwde, alledaagse dingen. Soms willen ze dat je dagen achter elkaar hetzelfde boekje voorleest.

Je kunt ook gebruikmaken van BoekStart: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Op de website van Boekstart vind je ook filmpjes met voorleestips voor baby's en peuters van verschillende leeftijden.

Leerzaam

Dagelijks voorlezen is leuk en gezellig, en kinderen leren er veel van. Zorg dat je verschillende soorten boeken in huis hebt, zoals prentenboeken, informatieboeken, voorleesboeken en boeken met liedjes en rijmpjes. Ook zijn er kindertijdschriften en luisterboeken. Je kunt hiervoor natuurlijk ook naar de bibliotheek gaan.

Bibliotheek

Lid worden van de bibliotheek is gratis voor iedereen tot 18 jaar. Elke bibliotheek heeft een afdeling voor kinderboeken. Voor de allerjongsten zijn er prentenboeken, voorleesboeken, luisterboeken, makkelijk te lezen boeken en cd's met liedjes.

Met de gratis app van de Bibliotheek kun je direct e-books en luisterboeken lezen. Download de online Bibliotheek-app via de app store. Zo heb je je boeken altijd bij je.

Meer weten over e-books en luisterboeken? Kijk eens op jeugdbibliotheek.nl.

Ook interessant


Nieuwsdatum: woensdag 13 december 2023

Nieuws