Nieuws
Veel gestelde vragen over vaccineren
Dit is een verlopen item

Veel gestelde vragen over vaccineren

Veel gestelde vragen over vaccineren

Vaccinaties, ouders krijgen er vijf maal mee te maken voor hun kind anderhalf is. Maar ze zijn nodig, juist op die jonge leeftijd. Alleen dan is het kind goed beschermd tegen gevaarlijke infectieziekten, zoals polio, kinkhoest en mazelen. Veel ouders hebben vragen over het nut en de noodzaak van vaccineren. Daarom vind je hier de meest gestelde vragen en antwoorden.

Waarom zouden ouders hun kind moeten inenten?

Bij het doormaken van een ernstige vorm van een kinderziekte bestaat een risico op complicaties. Daardoor kunnen kinderen in het ziekenhuis belanden of soms zelfs overlijden. De laatste uitbraak van mazelen in Nederland was in 2013, in de regio Zuid-Holland. Daarbij is één kind overleden.

Wat zijn de gevolgen en de risico’s als een ouder zijn kind niet laat inenten?

Zolang de vaccinatiegraad boven de 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans op een besmettelijke ziekte groter.

Hoe werkt een vaccin?

Infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën of door virussen. Vaccins zorgen ervoor dat het immuunsysteem en daarmee het afweersysteem wordt geactiveerd. Het lichaam is  daardoor beter tegen de betreffende ziekten beschermd.

Waarom zo jong vaccineren? Is het niet beter om te wachten?

Nee, het is beter om snel te vaccineren. Deze ziekten kunnen juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk zijn, en daarom moeten zij zo vroeg mogelijk beschermd worden.

Beschermt borstvoeding ook tegen de ziekten waartegen kinderen gevaccineerd kunnen worden?

Nee, via de borstvoeding krijgt een kind een tijdelijke bescherming mee tegen bepaalde ziekten, zoals darminfecties, maar niet tegen de ziekten waartegen je via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd kunt worden, zoals polio, difterie, kinkhoest en hersenvliesontsteking.

Waarom is er zoveel in het nieuws over vaccineren?

Dat heeft alles te maken met de werking van social media. Heb je een keer gezocht op een onderwerp dat met vaccinaties te maken heeft, dan zal de zoekmachine op andere (zoek)momenten dat onderwerp actief bovenaan de zoekresultaten zetten.

Dit betekent dat allerlei geruchten kunnen komen bovendrijven.  Zo is er een onderzoek over vaccinatie en autisme, dat steeds de kop op steekt. Dit kent echter geen wetenschappelijke grond en is weerlegd. Ook zijn er op het internet verschillende persoonlijke verhalen.  Ze voeden als het ware social media en het internet en maken mensen aan het twijfelen. Wetenschappelijk onderbouwde verhalen over vaccinaties komen op het internet veel minder voor. Dat zoveel vaccinaties goed gaan is geen nieuws en dus ook veel minder vaak een zoekresultaat.

Kan een kind autisme krijgen van de BMR-vaccinatie?

Nee. Het bericht dat er een relatie zou zijn tussen autisme en de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is de wereld ingestuurd door Andrew Wakefield. In 1998 publiceerde deze Britse onderzoeker in het medisch tijdschrift The Lancet een studie onder twaalf jongens, van wie enkelen volgens hun ouders gedragsproblemen kregen na de BMR-vaccinatie. Niet veel later werd de studie teruggetrokken wegens fraude. Wakefield verloor zijn artsentitel. Grootschalige onderzoeken, onder meer van de wereldgezondheidsorganisatie WHO toonden aan dat er geen enkel verband is tussen vaccinatie en autisme. Ook de Nederlandse vereniging van autisme heeft hier afstand van genomen. Toch zingt het gerucht nog rond op de sociale media.

Een kind heeft het BMR-vaccin gehad en kreeg toch een van de ziektes. Hoe kan dat?

Een vaccin werkt nooit bij 100 procent van de mensen. Soms slaat het niet aan en dan kun je alsnog ziek worden. Maar niet zo ziek als iemand die niet gevaccineerd is. Bij de vaccinatie tegen  BMR bouwt 95% van de kinderen die zijn gevaccineerd immuniteit op. Bij de overige vijf procent slaat het vaccin niet aan.

Zo erg zijn de mazelen toch niet?

De meeste kinderen genezen inderdaad van mazelen. Maar wel krijgen ongeveer 1 op de 20 kinderen er een longontsteking door. Toen er nog niet gevaccineerd werd tegen deze ziekte, liep bovendien 1 op de 1000 kinderen hersenbeschadiging op vanwege de mazelen. (bron: RIVM, Volkskrant 17-11-16)

Waarom is het erg om de mazelen, bof of rode hond te krijgen?

Deze ziekten zijn ontzettend besmettelijk. Naast het ziek worden, met kans op complicaties, kan een ongevaccineerd kind een ander ongevaccineerd kind makkelijk aansteken, bijvoorbeeld op school of een kinderdagverblijf.

Mag de BMR-vaccinatie wel volgens de islam?

Sommige moslims zetten vraagtekens bij de BMR-vaccinatie. De vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond bevat gelatine. Deze stof wordt gemaakt van de botten, huid en pezen van onder meer varkens. De Koran verbiedt het eten van varkensvlees. Islamitische geleerden stelden op een WHO-bijeenkomst dat er geen bezwaar is tegen gelatine. Tijdens het chemisch proces treedt er een transformatie op van ‘niet puur’ naar ‘puur’. Ook is het gebruik voor medische doeleinden anders dan consumptie.

Wat kunnen de bijwerkingen van een vaccinatie zijn?

Kinderen kunnen last krijgen van een wat pijnlijke arm, ze kunnen koorts krijgen of hangerig zijn. Dit is ook te zien als een werking van het vaccin. Ernstige bijwerkingen bij het inenten zijn extreem zeldzaam. Bijwerkingen zijn minder vervelend dan het krijgen van de infectieziekten waartegen kinderen gevaccineerd worden, zoals mazelen of polio. Ernstige bijwerkingen worden gemeld bij het bijwerkingencentrum LAREB. Als er een verdenking van bijwerkingen is, dan wordt dat grondig onderzocht.

Hoe goed beschermen de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma?

Alle vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen goed tegen de ziekten. Om ze optimaal te beschermen, moet een kind vaak wel meerdere prikken krijgen. De beschermende werking duurt namelijk niet bij alle vaccins even lang. Als je naar een land gaat waar de ziekten nog voorkomen of als je een verwonding hebt, moet je soms na 10 tot 15 jaar een herhalingsprik halen.

Waarom moeten kinderen een kinkhoestprik als ze toch nog kinkhoest kunnen krijgen?

Het kinkhoestvaccin voorkomt de ziekte niet altijd, maar na vaccinatie verloopt de ziekte bij jonge kinderen minder ernstig.

Zit er aluminium in de vaccins?

Ja, in veel vaccins zitten aluminiumverbindingen. Deze kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Aluminiumverbindingen zijn hulpstoffen die ervoor zorgen dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken.
In de vaccins voor de eerste zes maanden zit ongeveer 4 mg. Dat is niet veel: in elke flesvoeding zit namelijk wel circa 30 mg per keer.

En wat nog meer? Zit er formaldehyde in vaccins?

Ja, in sommige vaccins zit formaldehyde, maar het is ongevaarlijk. Formaldehyde is meestal een reststof. Het wordt gebruikt bij de productie van vaccins om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde bacteriën in het vaccin kunnen komen, of om virussen of eiwitten minder gevaarlijk te maken. Na afloop wordt het er weer uitgehaald, maar soms kunnen er sporen achterblijven. Formaldehyde is een stof die ook in het menselijk lichaam van nature voorkomt. In een peer zit er bijvoorbeeld circa 12000 microgram, in een vaccin 100 microgram.

Zit er thiomersal (kwik) in de vaccins?

Nee, er zit geen thiomersal in de vaccins.

Fenoxyethanol (antivries= koelvloeistof)

Nee, er zit geen antivries in de vaccins.

Waarom krijgen ouders geen bijsluiter?

Bijsluiters zijn op aanvraag te krijgen bij de GGD. Ook staan ze op de website van het RIVM.

Hoe veilig zijn vaccins?

Vaccins zijn veilig, dat is wetenschappelijk bewezen. Voordat een vaccin toegevoegd wordt aan het Rijksvaccinatieprogramma is er veel onderzoek naar de veiligheid en  effectiviteit gedaan. Bijvoorbeeld door de Gezondheidsraad en het ministerie van VWS.

Hoe zit het nu met de registratieplicht voor kinderdagverblijven over vaccinaties van de kinderen?

In de media staan berichten dat minister Schippers een registratieplicht wil voor kinderdagverblijven (KDV) over de vaccinaties van de kinderen. De GGD krijgt vragen hierover van ouders, gastouders en kinderdagverblijven. Op een aantal veel gestelde vragen vind je hier de antwoorden.

Meer

Vaccinaties - basisschoolkind

Meningokokken - baby, peuter, basisschoolkind, puber, jongvolwassene

www.rijksvaccinatieprogramma.nl
www.rivm.nl


Nieuwsdatum: maandag 05 december 2016

Nieuws