Uitgelicht
Tips voor een ontspannen sinterklaastijd

Tips voor een ontspannen sinterklaastijd

Tips voor een ontspannen sinterklaastijd

De Sinterklaastijd: een gezellige tijd met schoentjes zetten, marsepein, pepernoten en pakjesavond. Maar voor sommige kinderen kan het te spannend zijn. Hoe houd je het voor iedereen leuk? We geven je 5 tips.

1. Maak het sinterklaasfeest voorspelbaar

Er gebeurt veel in die paar weken dat Sinterklaas in het land is. Om het voor je kind overzichtelijk te maken, kun je een aftelkalender maken. Hierop zet je alle activiteiten zoals schoen zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, pakjesavond. Dan weet je kind waar het aan toe is.

En het is natuurlijk leuk om samen de nachtjes af te tellen. Dat zorgt voor rust en overzicht. Hoe meer voorspelbaarheid, hoe fijner.

2. Schoentje overdag zetten

Kan je kind van de spanning niet slapen of wordt het juist heel vroeg wakker als het een schoentje heeft gezet? Je kunt je kind dan overdag een schoen laten zetten. Op het moment dat ze naar de peuterspeelzaal of school zijn komen Sint en Piet een cadeautje brengen. Aan het einde van de dag kan je kind dan nog even lekker spelen met het schoencadeautje, en de nachten zijn rustig.

Het is voor je kind ook rustiger als het niet al te vaak een schoentje zet. Bijvoorbeeld 2 keer per week of alleen in het weekend. Spreek van tevoren met je kind af wanneer het de schoen mag zetten.

3. Lees gezellig (prenten)boeken over Sinterklaas

Door samen te lezen, te praten of te zingen over Sinterklaas, komt je kind te weten wat er gaat gebeuren en hoor je wat je kind bezighoudt. Spelen met verkleedkleren van Sint en Piet en samen naar een televisieprogramma kijken over Sinterklaas kan daar ook bij helpen.

4. Niet te veel cadeautjes

Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel en wat voor cadeautjes je aan je kind geeft. Jij weet hoeveel geld je kunt en wilt besteden. Bedenk dat kinderen met een goedkoop cadeau net zo blij kunnen zijn als met een duur cadeau.

Beperk ook het aantal cadeautjes op pakjesavond. Vooral jongere kinderen zijn vaak onder de indruk van de hoeveelheid cadeautjes en vinden het na een paar keer uitpakken wel genoeg.

5. Zorg voor genoeg rust

Plan de dagen niet te vol. Sinterklaas op school, thuis, bij opa en oma, op de gymles en op het werk van de ouders. Dat geeft elke keer best veel spanning. Houd je kind daarom goed in de gaten en beperk eventueel de feestjes wanneer je voelt dat dit nodig is.

Houd zoveel mogelijk je gewone dagindeling vast. Breng je kind op dezelfde tijd naar bed en houd ook overdag je normale ritme aan. Zorg dat je kind genoeg slaapt. Dan is het uitgerust en kan het genieten van deze gezellige sinterklaastijd!


Nieuwsdatum: woensdag 15 november 2023

Nieuws