Nieuws
Thema grenzen stellen, deel 2: wáárom hebben kinderen grenzen nodig?

Thema grenzen stellen, deel 2: wáárom hebben kinderen grenzen nodig?

Thema grenzen stellen, deel 2: wáárom hebben kinderen grenzen nodig?

Teuny, pedagogisch adviseur van het CJG, neemt je mee in de wereld van het opvoeden: grenzen stellen. Deze maand deel 2 uit een reeks van 4. 

 

Wil je ook dat je kind jou een hand geeft bij het oversteken? Of dat je dochter wacht bij een hekje? En heb jij ook een kinderslot op de kast van de schoonmaakmiddelen? Als ouder stel je soms grenzen om te voorkomen dat je kind in gevaar komt of een ander in gevaar brengt.

Een kind heeft ruimte én grenzen nodig

Heb je zelf een strenge opvoeding gehad? Dan stel je misschien zo min mogelijk regels, en geef je je kind veel ruimte. Ruimte om te spelen, zichzelf te leren kennen en fouten te maken. Je geeft je kind een keuze: geef je oma een kus of een hand?

Ruimte of grenzen?

Soms kan een kind baat hebben bij regels, bijvoorbeeld als je kind snel van slag is wanneer het veel meemaakt. Zo kun je met je kind afspreken dat hij of zij niet meer dan 2 keer per week mag afspreken na school. Maar wat doe je als je kind helemaal enthousiast op de 3e dag vraagt: 'Mag ik afspreken?'. Lastig om dan 'nee' te zeggen. In je achterhoofd weet je dat je kind vanavond overstuur is en niet kan slapen. En je gunt het je kind natuurlijk ook. Maar als jij grenzen aangeeft. kan je kind de volgende dag ook weer gezellig naar school én je leert je kind om goed voor zichzelf te zorgen.

Waarom schopt je kind tegen jouw grenzen aan? Een kind van 3 kun je maximaal een half uurtje schermtijd per dag geven. Bij een kind van 9 kan dat niet. Maar er is een andere reden voor het uitproberen van de grenzen die ouders opleggen. Door het uit te proberen merkt een kind of de regel wel écht geldt.

  • Wat gebeurt er als je toch om een ijsje blijft zeuren?
  • Wat gebeurt er als je net doet of je je moeder niet hoort en je gewoon doorgaat met gamen?

Het negeren van een afspraak of het in opstand komen van je kind kan ook een vraag van het kind zijn: geldt de regel wel echt? Of hoe ver kan ik gaan om toch mijn zin te krijgen? Dit kun je vertalen in: neem jij als ouder de verantwoording?

Geef aan wat je verwacht

Soms kun je voorkomen dat je een grens moet stellen door te zeggen wat je wél van je kind verwacht. Door regels af te spreken of door positief gedrag te belonen leert je kind waar het aan toe is. Bijvoorbeeld: 'Wil je me helpen met de tafel afruimen?' Als je kind dit inderdaad doet, kun je het daarvoor belonen: 'Wat kun jij al goed helpen!'.

Grenzen stellen, deel 3

In deel 3 van Grenzen stellen zal Teuny je meer vertellen over mindere en betere manieren van grenzen stellen.

 

Lees ook deel 1 Grenzen stellen: dat valt niet altijd mee...


Nieuwsdatum: donderdag 05 oktober 2017

Nieuws