Nieuws
Spanningen in huis door de coronamaatregelen

Spanningen in huis door de coronamaatregelen

Spanningen in huis door de coronamaatregelen

Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Dit kan zorgen voor een gespannen sfeer. Hierdoor kan huiselijk geweld toenemen. Wat kun je doen als je je zorgen maakt? Of als je zelf te maken hebt met huiselijk geweld?

Omgaan met angst en stress

De huidige maatregelen kunnen gevoelens van angst, spanning en eenzaamheid geven. Het is hierdoor soms moeilijk om het hoofd koel te houden. Het kan belangrijk zijn om te praten over je gevoelens, contact te houden met je eigen zorgverlener of hulp te krijgen bij andere problemen.

Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin of kijk voor een overzicht van hulpmogelijkheden op de website van:

Zorgen over huiselijk geweld melden bij Veilig Thuis

Maak je je zorgen om een kind en zijn of haar ouder(s)? Het is niet fijn als je zorgen hebt over huiselijk geweld. Maar juist jij kunt iets doen. Ook als je twijfelt.

Kijk naar de signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld, praat erover en vraag om hulp. In alle gevallen kun je via 0800 2000 en via chat terecht bij Veilig Thuis. Bel 112 bij noodgevallen.

Huiselijk geweld melden via apotheek

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Als iemand bij de apotheek de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat die klant een melding wil doen.

Als de klant alleen bij de apotheek is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als de klant samen met iemand anders bij de apotheek is, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis.

Landelijke campagne tegen huiselijk geweld

Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt de landelijke campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld.

Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. In deze uitzonderlijke tijd is het daarom extra van belang dat mensen iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving.


Nieuwsdatum: donderdag 16 april 2020

Nieuws