Uitgelicht
Pubers en slapen

Pubers en slapen

Pubers en slapen. Vaak een lastige combinatie. In de puberteit verandert het slaappatroon van je kind. De biologische klok gaat anders werken, waardoor je kind later moe wordt. Je puber heeft ongeveer 9 uur slaap nodig. Maar pubers gaan juist later naar bed en hebben moeite met opstaan. Het is dus een uitdaging om op tijd op school te komen.

Goed slapen

Het is verstandig om je puber aan te moedigen om voldoende te slapen. Dit is erg belangrijk voor de groei en het leren op school. Maar ook om beter met emoties te kunnen omgaan. Spreek met elkaar af hoe laat je kind naar bed gaat, bijvoorbeeld om 21.00 uur. Bespreek of het dan nog even kan lezen in bed.

Tips voor een goed dag- en nachtritme

Het lijkt lastig om je puber genoeg te laten slapen. We geven je een aantal tips die kunnen helpen.

  • Help je kind om vaste gewoontes vol te houden. Zoals elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan. Leg in een vaste volgorde de spullen voor de volgende dag klaar. Daarna uitkleden, tandenpoetsen, enzovoorts. Laat je kind ook elke dag op dezelfde tijd opstaan.
  • Leg uit dat het slapen verandert, maar dat genoeg slaap belangrijk blijft. Als je genoeg slaapt, voel je je beter. Je kunt je beter concentreren op school. Het is goed voor de groei. En je krijgt er een goed humeur van.
  • Zorg ervoor dat je puber voldoende beweegt. Je kind kan ’s nachts beter slapen als het regelmatig naar buiten gaat en beweegt.
  • Laat je kind een uur voor het slapengaan geen inspannende dingen doen. Zoals huiswerk maken of een beeldscherm gebruiken (telefoon, computer, tablet of gamen). Het licht van beeldschermen verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kind op tijd in slaap valt.
  • Een mooie gewoonte is om samen 's avonds een ommetje te maken. Je kunt dan bespreken wat je puber bezighoudt. Zo verklein je meteen de kans dat je kind 's avonds in bed ligt te piekeren.
  • Laat je kind 's avonds geen koffie, cola, ice-tea, energydrank of andere cafeïne-houdende dranken drinken.
  • En niet onbelangrijk: geef het goede voorbeeld. Werk niet tot 's avonds laat door en leg op tijd je telefoon weg.

Vanaf een jaar of 14 wordt het moeilijker om deze tips uit te voeren. Pubers willen dan zelf beslissen wat ze doen en hoe laat ze gaan slapen. Doordat pubers een ander slaap-waakritme hebben, vallen ze pas laat in slaap. Je kind komt dan slaap tekort. Uitslapen in het weekend is dan nodig, maar niet altijd genoeg.

Blijf je puber helpen om op tijd naar bed te gaan

Denk niet dat je puber zelf wel kan bepalen wanneer het bedtijd is. De meeste kinderen gaan uit zichzelf te laat naar bed. Ook omdat onder pubers laat naar bed gaan en 'moe zijn' stoer is. Het blijft dus belangrijk om je kind hierbij te begeleiden. Motiveer je kind om op tijd naar bed te gaan en maak samen afspraken.

Blijf positief. Puberhersenen zijn extra gevoelig voor beloning. Dus als je goed gedrag aanmoedigt, levert dat meestal meer op dan het benadrukken van het ongewenste gedrag.

Soms is het moeilijk om goed met je puber in gesprek te gaan. Tips over wanneer een goed moment is om een gesprek aan te gaan en andere tips lees je op de pagina Communiceren met je puber op Groeigids.nl.


Nieuwsdatum: dinsdag 28 november 2023

Nieuws