Nieuws
Praten met je kind over klimaatverandering

Praten met je kind over klimaatverandering

Praten met je kind over klimaatverandering

Er is veel nieuws over klimaatverandering. Ook kinderen hebben dit door. Sommige kinderen maken zich er grote zorgen over. Hoe praat je met je kind over dit thema?

 

Elk kind is anders. De leeftijd waarop je een onderwerp als klimaatverandering met hen kunt bespreken, verschilt dan ook per kind. Daar zijn geen algemene richtlijnen voor.

Als je met je kind gaat praten over een onderwerp dat best moeilijk is, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten.

Eerlijk zijn

Kinderen zien en horen dat er grote veranderingen plaatsvinden in de wereld. Geef eerlijk antwoord op de vragen die je kind stelt. Zeg niet dat alles vanzelf wel goed komt, want dat kan het gevoel geven dat je hun zorgen niet serieus neemt of dat je tegen hen liegt.

Eerlijk zijn over de situatie betekent niet dat je alles met je kind moet bespreken. Zorg dat de informatie die je geeft, past bij hun leeftijd. Als je kind bijvoorbeeld iets op de televisie ziet over de overstromingen in Slovenië, die mogelijk het gevolg zijn van klimaatverandering, houd het dan bij dat onderwerp. Begin dan bijvoorbeeld niet over de hitte en de bosbranden in Spanje als je kind daar zelf niets over zegt.

En ook hier geldt: elk kind is anders, en elk kind reageert dus ook anders op nieuws hierover. Let op de reactie van je kind als je iets vertelt, en pas wat je verder wilt vertellen daarop aan.

Vertrouwen geven

Houd het simpel en geef vertrouwen en hoop: 'Ja, het is een probleem, maar heel veel mensen werken aan de oplossing. Voor kinderen is het belangrijk om een goed beeld van de toekomst te hebben. Het helpt hen als ze weten dat er veel landen, bedrijven, scholen en mensen bezig zijn om te zorgen voor een betere toekomst. Daarom is het goed om daar ook aandacht aan te besteden. Vertel ook wat jullie er zelf aan doen.

Vragen stellen

Wat weet je kind van klimaatverandering? Wat heeft het gehoord over overstromingen, bosbranden en hittegolven? Je kunt er met je kind over praten door open vragen te stellen.

Luister niet alleen naar wat je kind zegt, kijk ook hoe het zich uit. Misschien zegt je kind dat het zich geen zorgen maakt, maar aan de lichaamstaal zie je iets anders. Dat mag je best benoemen. Door open vragen te stellen, geef je kinderen de kans om een mening te vormen over klimaatverandering.

Gevoelens benoemen

Wordt je kind bang na het zien van beelden van overstromingen, bosbranden of smeltende ijskappen? Zeg dan niet dat het niet bang hoeft te zijn. Laat weten dat je begrijpt dat je kind zich zorgen maakt. En dat veel mensen zich er zorgen over maken. Dat is dus heel normaal.

Zelfs iets doen

Voor kinderen is het fijn als ze kunnen helpen. Door zelf iets te doen, kunnen ze hun zorgen ombuigen naar iets positiefs. Kijk samen eens naar de pagina Wat kan ik zelf doen? van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

Daarnaast is het ook belangrijk om te ontspannen. Stimuleer je kind om leuke dingen te doen. Het kan gezond zijn om even geen nieuws te zien of te horen.

Filmpje

Je kunt samen met je kind filmpje Wat te doen met vervelend nieuws van het Jeugdjournaal, bekijken

Bronnen: KidsweekNederlands JeugdinstituutJeugdjournaal


Nieuwsdatum: woensdag 02 augustus 2023

Nieuws