Nieuws
Opvoedtip: zit je niet lekker in je vel?
Dit is een verlopen item

Opvoedtip: zit je niet lekker in je vel?

Opvoedtip: zit je niet lekker in je vel?

Opvoeden is soms lastig. Zeker als je zelf niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld door een burn-out, depressie of alcoholverslaving. Iedereen kan psychische problemen krijgen. Dit is niet alleen heel vervelend voor jezelf, maar ook je kind heeft er last van. Zoek hulp voor jezelf, maar zorg ervoor dat ook je kind extra aandacht krijgt. Wat kun je doen?

Gevolgen voor je kind

Kinderen hebben meestal heel goed in de gaten dat er iets aan de hand is. Ook al laten ze niets merken. Vaak proberen ze je te helpen door taken van je over te nemen, of je met rust te laten. Dit kan ten koste gaan van hun eigen ontwikkeling.

Het is belangrijk dat je kind zijn of haar vragen, zorgen, twijfels met iemand kan bespreken. En dat hij of zij ook tijd heeft om te spelen, te sporten en om te gaan met vrienden en vriendinnen.

Voor kinderen van ouders met een psychisch of verslavingsprobleem is er zelfs een naam: KOPP/KOV-kinderen. KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met een Verslaving.

Aandacht voor je kind: 5 tips

Hier volgen 5 tips wat je als ouder kunt doen voor je kind. Deze en meer tips staan op de website koppkov.nl.

  1. Vertel wat er aan de hand is: wees eerlijk in je uitleg en neem je tijd.
  2. Luister naar je kind: praten met je kind is vooral luisteren naar je kind.
  3. Kijk naar je kind: kinderen laten vaak met hun gedrag weten hoe het met ze gaat.
  4. Benadruk dat het niet zijn of haar schuld is.
  5. Breng je kind in contact met lotgenoten. Laat ze bijvoorbeeld deelnemen aan een KOPP/KOV-groep. In onze regio zijn er groepen voor jongeren van 8 - 16 jaar en groepen voor jongvolwassenen van 16 - 23 jaar.

Meer informatie

Wil je meer lezen? Kijk eens op de volgende websites:


Nieuwsdatum: donderdag 25 februari 2021

Nieuws