Uitgelicht
Opvoedtip: zelfstandig worden

Opvoedtip: zelfstandig worden

In het leven van pubers en jongvolwassenen wordt zelfstandigheid steeds belangrijker. Ze willen niet meer van hun ouders afhankelijk zijn en vragen liever advies aan hun leeftijdsgenoten.

Dat betekent niet dat jouw mening als ouder er niet meer toe doet. Ouders en gezin zijn net zo belangrijk als de vriendengroep.

Zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Jongeren met voldoende zelfvertrouwen kunnen al veel zelfstandig doen. Ze kunnen zelf keuzes maken op school en in hun vrije tijd. Ze kunnen zelf een baantje zoeken en hun eigen kleren kopen.

Het is goed om je kind dat soort dingen alleen te laten doen, maar denk wel mee. Praat samen over de voordelen en nadelen van bepaalde keuzes. Pubers denken dat ze al veel kunnen, maar zien niet altijd de gevolgen. Probeer samen te kijken wat kan.

Zich losmaken

Pubers zijn vooral met zichzelf en hun eigen identiteit bezig. Dat hoort bij het proces van losmaken. Als ouders initiatieven van hun kind aanmoedigen, verloopt die ontwikkeling soepeler.

Het is normaal in de puberteit dat ouders en pubers soms ruzie maken, of dat pubers zich terugtrekken en nog maar weinig vertellen. Dit hoort bij het volwassen worden. Dit zijn geen bedreigingen voor de goede relatie met de ouders, maar het betekent dat een kind op weg is naar volwassenheid.

Openheid

Het werkt positief als ouders open met hun kinderen praten, als ze andere opvattingen tolereren en als ze zelf van mening kunnen veranderen. Je kind kan zich emotioneel stabiel ontwikkelen als je duidelijke en realistische verwachtingen van je kind hebt en zijn of haar onafhankelijkheid kunt respecteren.


Nieuwsdatum: donderdag 21 februari 2019

Nieuws