Nieuws
Opvoedtip: welk autostoeltje voor jouw kind?
Dit is een verlopen item

Opvoedtip: welk autostoeltje voor jouw kind?

Opvoedtip: welk autostoeltje voor jouw kind?

Zomervakantie! De kans is groot dat ook jouw zomervakantie er anders uit ziet dan vorige jaren. Durf je het aan om op reis te gaan binnen Europa? Of kies je er voor om vakantie in eigen land te houden, te kamperen in de achtertuin of lekker dagtripjes te maken? Veel gezinnen kiezen er deze zomervakantie voor om met de auto op stap te gaan.

Je kind moet tot een lengte van 135 cm verplicht in een autostoeltje zitten. Tijdens elke autorit. Maar wist jij dat 84% van de kinderen in Nederland niet op de juiste manier vervoerd wordt in de auto? Als je kind in de juiste autostoel zit én je kind op de juiste manier vast gezet is, heeft je kind veel minder kans op ernstige verwondingen bij een botsing. Hoe weet je welk autostoeltje geschikt is voor jouw kind?

Baby in de auto

De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.

Wanneer overstappen op een peuterautostoel?

Je kind is te groot voor de babyautostoel als:

  • de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt;
  • je kind meer weegt dan de aangegeven kilo's;
  • groter is dan de aangegeven lengte op de autostoel.

Dan is het tijd om over te stappen op een peuterautostoel. Deze autostoel heeft een 5-puntsgordel waarmee je je kind vast kunt maken. 

 

Lees meer over je baby in de auto.

Peuter in de auto

De veiligste manier om je peuter in de auto te vervoeren is in een peuterautostoel. In de meeste peuterautostoelen kijkt je kind vooruit. Maar in sommige autostoeltjes kun of moet je je kind nog achteruit vervoeren. Voor de veiligheid van je peuter plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank en vervoer je hem of haar zo lang mogelijk achteruit.

Wanneer overstappen op een kinderautostoel?

Kijk of de riempjes op de hoogte van de schouders zitten. Staan de riempjes in de hoogste stand maar komen ze toch nog onder de schouders van je kind vandaan? Stap dan over op de kinderautostoel.

 

Lees meer over je peuter in de auto.

Basisschoolkind in de auto

Is je kind kleiner dan 1,35 meter, dan ben je wettelijk verplicht het in een kinderautostoel te vervoeren. Wanneer je kind groter is dan 1.35 meter, mag je een autogordel gebruiken. Zit de autogordel nog te hoog en snijdt het in de hals? Blijf je kind dan in een kinderautostoel vervoeren.

Lees meer over je basisschoolkind in de auto.

Kies het juiste autostoeltje

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van het juiste autostoeltje? Doe de check op veiligheid.nl.

De juiste autostoel, en dan?

Als je de juiste autostoel hebt, ben je nog niet klaar. De autostoel moet goed in de auto worden vastgemaakt (met de autogordel of met Isofix). Én je kind moet op de juiste manier in de autostoel vastgezet zijn. Lees op veiligheid.nl meer over het gebruik van de autostoel.

Dan kun je veilig op pad. We wensen jullie een fijne zomervakantie!

Meer informatie


Nieuwsdatum: dinsdag 14 juli 2020

Nieuws