Nieuws
Opvoedtip: wat doe je als je kind stottert?

Opvoedtip: wat doe je als je kind stottert?

Opvoedtip: wat doe je als je kind stottert?

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren soms een tijdje. Ze herhalen woorden of delen van de zin, maken klanken langer of blijven hangen op klanken.

Bij de meeste kinderen gaat deze periode vanzelf over. Sommige kinderen blijven stotteren. Het is belangrijk dat je hier op de juiste manier mee omgaat.

Wat kun je het beste doen?

Als je kind stottert, probeer het dan rustig te laten uitpraten. Neem hiervoor de tijd en blijf je kind aankijken. Praat zelf ook rustig. Dit vraagt om veel geduld. Geef géén tips als: ‘praat eens rustig, haal eens adem, begin eens opnieuw’. Hierdoor kan je kind het idee krijgen dat het iets niet goed doet. Dat is niet de bedoeling. Jouw kind mag gewoon lekker praten, ook al is dat met stotteren! Leg ook aan de omgeving uit dat dit de beste manier is om te reageren.

Naar de logopedist

Als je je zorgen maakt over het stotteren van je kind kun je de SLS (SreeningsLijst Stotteren) invullen. Deze is te vinden op Stotteren.nl. Behaal je meer dan 11 punten? Dan is het slim om dit te overleggen met je huisarts of om contact te zoeken met een logopedist.

Is je kind ouder dan 7 jaar en stottert het (nog steeds)? Overleg dan altijd met je huisarts of neem contact op met een logopedist of stottertherapeut.

Lees meer opvoedtips voor peuters

Lees meer opvoedtips voor basisschoolkinderen


Nieuwsdatum: maandag 22 oktober 2018

Nieuws