Nieuws
Opvoedtip: voorlezen is leuk, gezellig én leerzaam

Opvoedtip: voorlezen is leuk, gezellig én leerzaam

Opvoedtip: voorlezen is leuk, gezellig én leerzaam

Dagelijks voorlezen geeft structuur, is leuk én gezellig. Daarnaast is het goed voor de taalontwikkeling, vooral als ze actief meedoen. En verder is het gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben.

Voorlezen bij baby’s

Vanaf een maand of 4 kun je je baby al gaan 'voorlezen'. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij van je stem geniet. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby's voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet en er samen over praten.

Boeken in huis

Vanaf 2 jaar worden boeken met een verhaaltje interessant. Ga regelmatig naar de bibliotheek maar zorg ook voor eigen boeken zoals prentenboeken, informatieboeken, boeken met liedjes en rijmpjes, en voorleesboeken. Kinderen hechten zich aan boeken. Soms willen ze dat je dagen achter elkaar hetzelfde boekje voorleest.

Op vaste moment voorlezen

Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even te worden voorgelezen.

De Voorleesexpress

In een aantal gemeenten in de regio is De Voorleesexpress actief. Dit project richt zich op gezinnen waarbij de kinderen van 2 tot 8 jaar een taalachterstand hebben. Een half jaar lang leest een vrijwilliger wekelijks thuis voor. Als ouder krijg je tips om ook zelf te gaan voorlezen.

In onderstaand filmpje vertellen 2 ouders over hun ervaringen met De Voorleesexpress.

 

 

Wil je weten of De Voorleesexpress ook in jouw gemeente is? Kijk dan op de website voorleesexpress.nl.

Meer opvoedtips


Nieuwsdatum: donderdag 24 januari 2019

Nieuws