Nieuws
Opvoedtip: voorbereiden op het ouderschap

Opvoedtip: voorbereiden op het ouderschap

Opvoedtip: voorbereiden op het ouderschap

Als je zwanger bent, verandert er een hoop: lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner. Tijdens de zwangerschap is het goed om met je partner in gesprek te gaan over veranderingen die komen gaan, straks als jullie kind er is.

Lijstjes maken

Maak samen een lijstje van zaken die geregeld moeten worden. Zoals bijvoorbeeld: regelen van kraamzorg, aanvragen van een kraampakket en nadenken over borst- of flesvoeding. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Het werken met lijstjes biedt structuur bij de voorbereiding op de komst van de baby.

Praktische voorbereidingen

Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden. Koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar. Vergeet ook niet om samen aan de zakelijke kant te denken. Bijvoorbeeld aan het erkennen van het kind (als jullie niet getrouwd zijn). Maar ook aan het kraamverlof, ouderschapsverlof en de geboorteaangifte. En bekijk alvast de kortste route naar het ziekenhuis.

Taakverdeling

Het is goed om alvast na te denken over de toekomstige taakverdeling. Het is belangrijk dat jullie er straks als 1 team zijn voor jullie kind. Bespreek samen welke taken in de opvoeding én in huis jullie per persoon goed liggen. De een houdt van koken, de ander sopt liever de badkamer. Dat zijn persoonlijke keuzes, die je als 'team' bespreekt. Als je allebei wilt werken, is het belangrijk om goede kinderopvang te zoeken. Je werkt prettiger als je weet dat je kind het goed heeft.

Wat kun je nog meer doen om je voor te bereiden?

  • Tijdens het CJG-webinar Kindje op komst krijg je een reëel beeld van het ouderschap en tips om het opvoeden straks makkelijker te laten verlopen.
  • Je kunt je aanmelden voor de CJG-workshop Ouderschap en hechting met je baby. Deze interactieve bijeenkomst helpt je voorbereiden op het ouderschap.
  • Op de website Hsleiden.nl kun je meer lezen over programma Het Ouderteam. Dit wordt op steeds meer plekken aangeboden en richt zich onder andere op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen ouders.

Nieuwsdatum: dinsdag 28 juni 2022

Nieuws