Uitgelicht
Vasten tijdens de ramadan. Hoe help je je puber het vol te houden?
Dit is een verlopen item

Vasten tijdens de ramadan. Hoe help je je puber het vol te houden?

Vasten tijdens de ramadan. Hoe help je je puber het vol te houden?

Vasten vraagt best veel van je lichaam. Als kinderen hieraan meedoen, is dat vaak vanaf de puberteit omdat hun lichaam dan meer kan hebben. Toch kan het voor pubers nog lastig zijn. Hoe kun je je kind hierbij helpen?

Gezonde voeding

Op de momenten dat er gegeten mag worden, is het belangrijk dat je kind voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef verschillende soorten voedsel. Vezelrijk voedsel geeft extra energie en zorgt voor een verzadigd gevoel. Denk bijvoorbeeld aan rijst, couscous, zuivel, kikkererwten, noten, groente en fruit. Probeer niet te veel vetten en suikers te geven. Beperk bijvoorbeeld gerechten met honing of bladerdeeg. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.

Voldoende drinken

Ook tijdens de ramadan heb je nog steeds 1,5 liter water per dag nodig. Stimuleer je kind een paar extra glazen water te drinken in de tijd dat je mag eten en drinken.

Voldoende slapen

Doordat er 's avonds en 's nachts gegeten wordt, komt je kind misschien slaap tekort. Tijdens de ramadan is voldoende energie juist belangrijk om de dag door te komen. Vertel dat voldoende slaap belangrijk is. In plaats van vroeg naar bed, kan je kind misschien na schooltijd nog even slapen.

Tips tijdens de ramadan

  • Praat met je kind over het vasten. Vertel waarom je vast en wat het betekent.
  • Bedenk samen oplossingen voor lastige momenten (erg moe, hongerig of dorstig), plan bijvoorbeeld een middagdutje in of sla de sporttraining een keer over.
  • Houd er rekening mee dat je kind het soms even niet meer ziet zitten en toch wat eet. Word dan niet boos. Vertel dat je blij bent dat het hier eerlijk over is en vertel dat het voor iedereen wel eens moeilijk is.
  • Vertel dat het in de loop van de maand steeds beter gaat. Het lichaam begint er dan aan te wennen.
  • Geef complimenten en beloon je kind.

Nieuwsdatum: donderdag 14 maart 2024

Nieuws