Uitgelicht
Opvoedtip: vakantie! Heerlijk! Of toch niet?

Opvoedtip: vakantie! Heerlijk! Of toch niet?

Opvoedtip: vakantie! Heerlijk! Of toch niet?

Tijdens de vakantie moet je van alles regelen. Denk aan opvang voor je kinderen tijdens werkuren of het zoeken naar leuke activiteiten die je kunt doen. Jij én je kinderen kunnen last hebben van vakantiestress. Hoe komt dat?

Tijdbesteding

In de vakantie heeft je kind veel tijd om zelf in te vullen. Geen school, geen clubjes of vaste sportactiviteiten. Wat doe je met al die tijd? 'Mama, ik weet niet wat ik moet doen…' Ouders voelen nogal eens de last hun kind(eren) te moeten vermaken. Of op zijn minst 10 dingen te bedenken die het kind zou kunnen doen. Die vervolgens 1 voor 1 worden afgewezen. Zucht. Nee, niet nóg een filmpje of een spelletje op de computer. Dan toch maar naar de kinderboerderij?

Structuur

Schooldagen kennen een structuur. Op tijd opstaan, naar school, pauzes en lunch op een vaste tijd. Je kind weet wat er gaat komen, en wat er van hem wordt verwacht. De meeste kinderen vinden dit fijn. Het geeft een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Als in de vakantie de structuur wegvalt, kan dat onzekerheid en lusteloosheid opleveren.

Gedoe tussen de kinderen

Broertjes en zusjes willen nogal eens ruzie maken. Dat is normaal. In de vakantie zijn de kinderen meer in elkaars gezelschap en op elkaar aangewezen. Er zijn geen schoolvriendjes en op reis doe je vaak samen activiteiten. Dat kan ervoor zorgen dat de dagelijkse ruzietjes zich opstapelen. Zeker als de kinderen verschillende interesses en wensen hebben. 'Hij krijgt altijd zijn zin!'

Een paar tips

 • Stel je verwachtingen niet te hoog. Vakantie móet geen geweldige tijd zijn. Vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen en vraagt op zijn minst weer even wennen aan elkaar.
 • Geniet. En laat je kinderen genieten van dingen die anders niet kunnen. Bijvoorbeeld uitslapen of lang in pyjama blijven. Pas regels rond bedtijden aan. Blijf regels stellen en bespreek ze met de kinderen. Denk hierbij aan:
  • Stel een limiet aan het dagelijkse schermgebruik.
  • Verzin taakjes voor de kinderen op de camping (afwassen).
 • Heb je kleine kinderen? Dan is het slim om zoveel mogelijk het vaste ritme aan te houden, ook in de vakantie.
 • Bespreek met de grotere kinderen hoe de dagen eruit zien. Vraag naar hun wensen en wees duidelijk over wat wel en niet kan. Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Accepteer dat je kind zich kan vervelen. Verveling kan soms leiden tot creatieve ideeën.
 • Iets samen doen met je kinderen hoeft niet altijd te betekenen dat je in de auto moet stappen en de portemonnee moet trekken. Maar ga:
  • samen koekjes bakken of zelf van aardappels patat maken;
  • vissen vangen;
  • een fietstocht maken;
  • een hut bouwen van dekens of de tent opzetten in de tuin;
  • picknicken op een gekke plek;
  • samen een filmpje kijken.

Geven en nemen

Het is voor een kind fijn als mama en papa rekening met je houden. Het is ook fijn als je vader en moeder je een goed voorbeeld geven door zelf te vertellen wat zij willen. In sommige gezinnen mogen de ene dag de kind(eren), de andere dag de ouders bepalen wat de activiteit van de dag is. Ook dat is structuur!


Nieuwsdatum: woensdag 11 augustus 2021

Nieuws