Uitgelicht
Opvoedtip: ruzie over beeldschermen?

Opvoedtip: ruzie over beeldschermen?

Opvoedtip: ruzie over beeldschermen?

Je wilt je kind leren om verstandig om te gaan met gamen, internetten en tv-kijken. Maar zodra je een gesprek aangaat over hoe lang je kind tv mag kijken of wie je tablet mag gebruiken kan er ruzie ontstaan. Is dat bij jullie ook? Gelukkig ben je niet de enige!

Om ruzies te voorkomen, lijkt het een oplossing om je kinderen een eigen tablet of tv te geven. Voor middelbare scholieren is dat prima maar voor kinderen tot 6 jaar wordt dit toch afgeraden.

Het is lastig om een kant-en-klare oplossing te geven, die bestaat niet. Maar hieronder vind je wel een aantal tips.

0 - 6 jaar: let op met meekijken

Zorg dat de jongere kinderen (0 - 6 jaar) niet te makkelijk kunnen meekijken met oudere kinderen. Oudere kinderen kijken misschien naar programma’s die niet voor jongere kinderen geschikt zijn. Hetzelfde geldt voor games. Je kunt best tegen een kind zeggen: 'Nee, hier ben jij nog te klein voor. Wij gaan nu samen iets anders doen, straks mag jij weer!'

6 - 10 jaar: liever alleen dan samen

Als kinderen groter worden (6 - 10 jaar), krijgen ze steeds meer behoefte om helemaal alleen iets te doen. Zonder dat broers, zussen of ouders meekijken. Als ze iets alleen willen doen, betekent dat nog niet meteen dat ze ook iets te verbergen hebben. Even iets alleen willen doen (tv-kijken, lezen, gamen, op je kamer spelen, knutselen of tekenen) is heel normaal en dat kun je ook toestaan. Maar niet altijd.

10 - 16 jaar: behoefte aan privacy groeit

In de puberteit willen kinderen meer privacy. Dat is normaal. Ze willen graag een eigen smartphone met internet. Zo hoeven ze niet te zeuren of ze op de laptop of tablet mogen. Op hun smartphone gebruiken ze social media en kijken ze video’s. Het probleem met de ruzies lost zich dan vaak vanzelf op. Hoewel… Misschien ben je dan bang dat ze teveel met social media op de smartphone bezig zijn, terwijl ze eigenlijk huiswerk moeten maken.

Wel of niet bemoeien?

Veel ouders vinden met vallen en opstaan uit wat wel en niet werkt. Dat verschilt ook per kind. Wat uit onderzoek bekend is, is dat sommige kinderen zich eenzaam kunnen voelen in hun (media)wereld als je je er niet mee bemoeit. Je kind voelt dit misschien alsof je niet geïnteresseerd bent. Bemoei je er wél mee. Ga de confrontatie aan, als het moet.

 

Meer over mediaopvoeding.


Nieuwsdatum:  donderdag 17 november 2016

Nieuws