Uitgelicht
Opvoedtip: puber met negatief zelfbeeld

Opvoedtip: puber met negatief zelfbeeld

Opvoedtip: puber met negatief zelfbeeld

Pubers kunnen zich snel onzeker voelen. Gelukkig kun je als ouder veel doen om een positief zelfbeeld te stimuleren.

 

Rond een jaar of 12 begint de zelfwaardering bij de meeste pubers te dalen. Rond 15 jaar is die vaak het laagst. Daarna stijgt de zelfwaardering bij de meesten weer snel. De daling komt doordat pubers zich voor hun ik-ideaal meer gaan richten op anderen dan op hun ouders. Dan blijkt dat je je tegenover leeftijdsgenoten meer moet waarmaken dan tegenover je ouders.

Negatief zelfbeeld bij meisjes

Meisjes hebben het meest last van een negatief zelfbeeld, vooral rond hun 14e jaar. Zij zijn gevoeliger voor wat anderen van hen vinden en kunnen onzeker zijn over hun uiterlijk en seksuele aantrekkelijkheid.

Jongens krijgen meestal meer vrijheid, mogen later thuiskomen en kunnen vaak beter voor zichzelf opkomen. De opvoeding van jongens is ook meer gericht op individueel presteren, terwijl van meisjes minder zelfstandigheid wordt gevraagd. Die verschillen kunnen van invloed zijn op het zelfbeeld.

Wat kun je als ouder doen?

Bevestiging geeft trots en voldoening. Dat helpt om een goed zelfbeeld vast te houden. Eén van de beste manieren om kinderen te helpen een positief zelfbeeld op te bouwen, is ze te laten zien wat ze kunnen. Dat kan bijvoorbeeld bij schoolvakken en sport.

Nog belangrijker is dat kinderen in het dagelijks leven kunnen laten zien wat ze kunnen, bijvoorbeeld:

  • praktische dingen regelen;
  • je broertje helpen als hij valt;
  • zelf koken;
  • babysitten;
  • voor een huisdier zorgen;
  • enzovoort.

Meer tips om je onzekere puber te helpen

  • Is je kind (soms) onzeker? Ook pubers verlangen naar liefde en aandacht van hun ouders, ook al lijkt dat soms niet zo.
  • Het is belangrijk om kinderen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten en een positiever zelfbeeld op te bouwen. Geef je kind de kans om dingen zelf te doen. Dat geeft een goed gevoel. Straal het vertrouwen uit dat je kind iets zelf kan.
  • Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan. Je kunt met je kind praten over die onzekerheid. Vraag je zoon waar hij over nadenkt en wat hem bezighoudt. Bedenk samen hoe hij iets goed kan aanpakken. Vertel je dochter dat zij niet de enige is die af en toe onzeker is. Maak er zelf ook geen groot probleem van.

Nieuwsdatum:  dinsdag 23 november 2021

Nieuws