Nieuws
Opvoedtip: privacy en social media
Dit is een verlopen item

Opvoedtip: privacy en social media

Media zijn voor kinderen en jongeren heel belangrijk. Voor je kind is dit een manier om te ontspannen. Op social media praten ze met hun vrienden. Ook delen ze foto's en filmpjes. Dat hoort erbij. Het is wel belangrijk dat ze nadenken over hun privacy op social media.

Privacyinstellingen

Op social media heb je nauwelijks controle over dingen nadat je die aan een ander hebt gestuurd. Jaren later kan die informatie alsnog ergens zichtbaar zijn. Via de privacyinstellingen van de verschillende accounts kan je kind zelf bepalen wie wat ziet. Het advies is om het account op privé te zetten. Op de website veiliginternetten.nl wordt voor verschillende media zoals Instagram en Facebook stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Meekijken

Kijk met je kind mee, in ieder geval zolang het op de basisschool zit. Je kunt dan vragen stellen, toezicht houden op wat ze plaatsen en zien, en feedback geven. Praat over de dingen die je kind deelt op social media. Stel vragen als:

  • Wat zou je echt nooit online zetten?
  • Heb je wel eens spijt van iets wat je hebt gedeeld?
  • Hoe houd je er rekening mee dat later je baas kan lezen wat je nu hebt geplaatst?

Speciale tips voor TikTok

TikTok is 1 van de populairste apps van het moment. Met deze app kun je jezelf filmen terwijl je danst, playbackt, zingt, enzovoort. De app heeft een minimumleeftijd van 13 jaar maar veel gebruikers zijn jonger. Je kunt namelijk makkelijk een andere leeftijd invullen.

  • Laat je kind het TikTok-account op privé zetten. Standaard staat deze op Openbaar, dat betekent dus dat iedereen alles kan zien.
  • Zorg dat je kind het TikTok-account niet aan Instagram en Youtube koppelt.
  • Controleer elke volger.
  • Zet de functie voor privéberichten uit.
  • Laat je kind niet zijn of haar eigen naam gebruiken op TikTok. Zo kun je voorkomen dat je kind wordt gevonden en benaderd via andere media.

Meer informatie

Meer informatie over online privacy vind je op de pagina's Kinderen en privacy en Pubers en privacy.

 

Bronnen:


Nieuwsdatum: donderdag 06 februari 2020

Nieuws