Nieuws
Opvoedtip: omgaan met de nieuwe thuissituatie
Dit is een verlopen item

Opvoedtip: omgaan met de nieuwe thuissituatie

Opvoedtip: omgaan met de nieuwe thuissituatie

Door alle maatregelen in verband met het coronavirus is de kans groot dat je met het gezin veel thuis bent. Hoe ga je met deze situatie om? Wat doe je als de spanningen hoog oplopen? En hoe praat je met je kind over corona?

Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten over de nieuwe situatie. Wat vraagt deze situatie van ons als gezin? Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat dan op? Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken? Doe dit zo veel mogelijk samen met je kinderen.

Regelmaat en structuur blijft voor kinderen erg belangrijk. Kijk samen hoe je de dag kunt invullen. Zorg voor beweeg-, rust-, leer- en beeldschermmomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan.

Meer tips over omgaan met de nieuwe thuissituatie lees je op Nji.nl.

Wat is verantwoord mediagebruik tijdens de coronacrisis?

Als kinderen veel thuis zijn, is de kans groot dat ze vaak achter een beeldscherm gaan zitten. Wat is nog verantwoord? En hoe voorkom je dat je kinderen de hele dag achter de tv gaan hangen? Of alsmaar op hun laptop of smartphone zitten? Lees de tips en adviezen voor verantwoord mediagebruik.

Wat als de spanningen thuis oplopen?

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Dat kan voor spanningen zorgen, wat weer van invloed is op je humeur. Zeker als er geen afleiding is door bijvoorbeeld sport en sociale activiteiten.

Hierdoor kun je als ouder dingen zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier tijdig aandacht aan te besteden. Lees de tips hoe je dit kunt doen.

Hoe praat je met je kind over corona?

Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus zonder je kind bang te maken. Lees de adviezen op de website van het NJi.

Speciaal voor jongeren

Heb je een jongere in huis? Op Hoezitdat.info staat een themadossier over corona voor jongeren. Jongeren kunnen daar met elkaar in gesprek via het onderwerp corona op het ervaringenforum.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut wordt antwoord gegeven op vragen die veel jongeren hebben. Bijvoorbeeld: Kan ik nog thuis met vrienden afspreken? Of: Mag ik met vrienden chillen thuis? Ook vinden de jongeren er informatie wat ze kunnen doen als de spanningen thuis oplopen.

Meer informatie

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

 


Nieuwsdatum: donderdag 19 maart 2020

Nieuws