Nieuws
Opvoedtip: jongeren en (h)oren

Opvoedtip: jongeren en (h)oren

Bijna alle jongeren tussen 10 en 15 jaar luisteren elke dag gemiddeld een paar uur met een koptelefoon of oortjes naar muziek, video's of games. Dat doen ze niet altijd op een veilig geluidsniveau. 6 op de 10 jongeren gebruiken geen volumebegrenzer. De kans op gehoorschade wordt hierdoor groter.

Blijvende gehoorschade

Gehoororganen wennen niet aan harde muziek of hard geluid, maar raken juist beschadigd. Elke keer wanneer je kind extreem lawaai hoort, levert dit nieuwe schade op. Je kind kan hierdoor steeds minder goed horen én die gehoorschade is blijvend.

Tips

  • Luistert je kind veel en graag naar muziek? Kies dan voor een veilige muziekspeler en zorg dat je kind de volumebegrenzer op telefoon of tablet instelt. Informatie hierover vind je op de website van VeiligheidNL.
  • Met een goede koptelefoon of goede oortjes, sluit je je oren af voor geluid in de omgeving. Het volume hoeft dan minder hard te staan om vervelende geluiden niet te horen.
  • Gaat je kind naar festivals? Zorg dan voor goede gehoorbescherming zoals oordoppen. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt al gauw op 110 decibel, wat vergelijkbaar is met een laagovervliegend vliegtuig.

Online hoortest

Wil jij het gehoor van je kind snel en eenvoudig testen? Dat kan online. Voor kinderen die jongeren zijn dan 12 jaar is er de gratis kinderhoortest. Voor jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar is de Oorcheck ontwikkeld.

Hoortest bij huisarts of CJG

Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep? Of denk je dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft? Dan is het slim om bij de jeugdgezondheidszorg of bij je huisarts een hoortest te laten doen.

 

Meer opvoedtips.


Nieuwsdatum: donderdag 13 juli 2017

Nieuws