Nieuws
Opvoedtip: je puber en de coronamaatregelen

Opvoedtip: je puber en de coronamaatregelen

Opvoedtip: je puber en de coronamaatregelen

Voor een puber gebeurt er op veel vlakken van alles. Lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. En om het nog erger te maken komt er sinds dit jaar ook nog corona bij. Pubers willen er op uit trekken met vrienden. Ze willen ontdekken en experimenteren. Maar nu de horeca dicht is, en ze vaak maar met een beperkt aantal vrienden mogen afspreken wordt dat een stuk lastiger. Hoe kun je je kind steunen en begeleiden? En wat als je kind zich niet aan de corona-maatregelen houdt zoals jij zou willen?

Pubers zijn vaak eigenwijs; ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden.Hoe ga je daarmee om? Het is belangrijk om grenzen te stellen en afspraken te maken over regels.

Hoe ga je om met je eigenwijze puber?

  • Luister naar je puber. Bespreek hoe je kind de coronamaatregelen ziet en wat hij of zij er van vindt. Hoe denkt je puber er het best mee om te kunnen gaan? En waar kan je hem of haar bij helpen?
  • Leg uit waarom de corona-regels er zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat je met goed handenwassen en 1,5 meter afstand houden, de kans verkleint dat je puber corona krijgt en vervolgens opa of oma besmet.
  • Zelfs als je puber weet dat de kans bestaat een kwetsbaar familielid te besmetten, kan het zijn dat hij of zij zich met vrienden niet aan regels houden. Blijf dan met je kind praten. Bespreek in welke situaties het moelijker kan zijn voor je kind en hoe het zou kunnen handelen.
  • Onderhandel samen over wat wel en niet kan. Waar heeft je kind behoefte aan? En hoe kan je kind dat doen terwijl de kans op besmetting toch zo laag mogelijk blijft. Laat je kind zelf aanvaardbare oplossingen verzinnen. Stel je kind besluit met een grotere groep vrienden af te spreken dan dat mag volgens de richtlijnen. Daarna moet je kind thuis tijdelijk wel afstand van jullie houden. En voorlopig niet naar opa of oma. Pubers zijn ontzettend creatief en kunnen prima oplossingen verzinnen. Als ze maar gemotiveerd zijn.
  • Heeft je kind vragen waar jij het antwoord ook niet op weet? Kijk eens op de Vraag en antwoord-pagina voor jongeren van het NJI. Daar staan vragen als ‘Krijg ik straks ook een vaccin’, ‘Waarom hoeven jongeren geen anderhalve meter afstand te houden?’ en ‘Ik ben verkouden. Moet ik me laten testen op het coronavirus?’.
  • En natuurlijk het goede voorbeeld geven. Als jij je aan de maatregelen houdt, zal je puber dit ook eerder doen. Kijk ook eens op de pagina Steun aan ouders van jongeren in coronatijd van het NJI.

Nieuwsdatum: dinsdag 08 december 2020

Nieuws