Uitgelicht
Opvoedtip: hoe praat je met je kind over liefde en relaties?

Opvoedtip: hoe praat je met je kind over liefde en relaties?

Opvoedtip: hoe praat je met je kind over liefde en relaties?

Als ouder speel je een belangrijke rol in de relationele en seksuele opvoeding van je kind. Met je kind praten over relaties en seksualiteit kan voor ouders soms ingewikkeld zijn. Wat weet mijn kind al? Wat vertel ik precies en wanneer?

 

De pedagogisch adviseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin, geeft een aantal tips per leeftijdsfase om het bespreekbaar maken wat te vergemakkelijken.

0 - 4 jaar

Deze fase staat ook wel bekend als de ‘vieze woorden fase’, waarbij kinderen te pas en te onpas woorden als ‘poep’, ‘pies’ en ‘piemel’ roepen.

Tip: Het kind is vooral op zoek naar een reactie. Vaak weten ze nog niet zo goed wat ze ermee bedoelen. Negeer het gedrag, vaak stopt een kind dan omdat het niet de verwachte reactie krijgt.

4 - 6 jaar

In deze fase wordt vaak de vraag gesteld: ‘waar komen baby’s vandaan?’

Tip: Het is belangrijk om de vraag serieus te nemen. Je hoeft niet bang te zijn dat je je kind teveel vertelt. Kinderen onthouden wat past bij hun leeftijd, interesse en belevingswereld.
Boekentip: ‘De grote race’ van Nicholas Allan.

 

6 - 9 jaar

In deze fase zijn kinderen steeds meer bezig met eerste verliefdheden en de spanning die daar bij komt kijken. Ook media gaan een rol spelen in het beeld dat je kind opbouwt over van relaties en seksualiteit.

Tip: Kinderen krijgen in deze fase meer behoefte aan informatie over vriendschappen, verliefdheid en geslachtsdelen. In deze fase is het goed om hier over te praten en hen te leren om grenzen aan te geven.
Boekentip: ‘Ik vind jou lief’ van Sanderijn van der Doef.

9 - 12 jaar

Deze fase wordt wel de prepuberteit genoemd, met de daarbij horende lichamelijke en hormonale veranderingen.

Tip: Op deze leeftijd kun je goed praten over de lichamelijke veranderingen, de puberteit, seksuele oriëntatie, veilig vrijen en sociale media. Je kunt ook een boek laten rondslingeren in huis of de kamer van je kind, zodat je kind hier rustig in kan lezen wanneer hier behoefte aan is.

 

Wil je met iemand praten over opvoeden? Neem contact op met een pedagogisch adviseur van het CJG: 088 254 23 84.


Nieuwsdatum:  donderdag 10 februari 2022

Nieuws