Uitgelicht
Opvoedtip: genderneutraal opvoeden

Opvoedtip: genderneutraal opvoeden

Opvoedtip: genderneutraal opvoeden

Nog voor de geboorte speelt het geslacht van je (ongeboren) kind soms al een grote rol. Als je wilt, krijg je bij de echo te horen of het een jongen of een meisje wordt. De kinderkamer wordt roze of blauw geverfd. Er worden meisjes- of jongenskleertjes gekocht. En bij een meisje krijg je andere kraamcadeautjes dan bij een jongen. Doordat mensen het geslacht weten, ligt er vaak ongemerkt voor je kind al veel vast.

Verschil tussen geslacht en gender

Geslacht en gender zijn 2 verschillende dingen. Het geslacht wordt bepaald door hoe je lichaam eruit ziet. Gender gaat erover of iemand zich een man, een vrouw of iets anders voelt. Gender is dus niet altijd gelijk aan het geslacht. Een kind kan bijvoorbeeld het lichaam hebben van een jongen, maar zich geen jongen voelen.

Wat is genderneutraal opvoeden?

In een genderneutrale opvoeding probeer je je kind zo min mogelijk in dat stereotype jongens- of meisjeshokje te duwen. Misschien denk je dan dat alles neutraal moet zijn. En dus vooral niet jongens- of meisjesachtig. Sommige mensen denken dat er van alles verboden is, maar dat is juist niet het geval.

Je biedt je kind juist verschillende soorten speelgoed aan. Zo laat je je dochter bijvoorbeeld knutselen, bouwen met blokken, spelen met auto’s én spelen in een keukentje en met de pop. Hierdoor kan je kind ál zijn of haar talenten ontwikkelen en de eigen identiteit ontdekken.

Hoe voed je je kind genderneutraal op?

Wil je je kind genderneutraal opvoeden? Hier zijn een paar tips:

  • Zorg voor een breed aanbod in speelgoed. Dus niet alleen poppen en prinsessenkleding voor meisjes, maar ook blokken, auto’s enzovoort. Zo kan je kind ontdekken waar het goed in is, zonder een onderscheid te maken in wat volgens de stereotypering zou horen bij het geslacht.
  • Let op wat je zegt. Veel mensen zeggen tegen een meisje: 'wat zie je er mooi uit', en tegen een jongen: 'wat zie je er stoer uit'. Doe het ook eens andersom. Probeer geen stereotyperende taal zoals 'jongens zijn van nature sterker' of 'meisjes zijn van nature gevoeliger' te gebruiken. Wanneer je iemand aanspreekt, gebruik genderneutrale aanspreekvormen zoals 'ze' en 'u' in plaats van 'mevrouw' of 'meneer'.
  • Kies voor genderneutrale kleding: kleding dat voor beide geslachten geschikt is. En als je kind wat ouder is: laat het dan zelf de kleding uitzoeken.
  • Kies je voorleesboeken zorgvuldig uit. Lees niet alleen voor uit boekjes met een stereotype rolverdeling tussen man en vrouw. Bijvoorbeeld 'Het lammetje dat een varken is', 'Honden doen niet aan ballet' of 'Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder'. Of als je kinderen gek zijn op Jip en Janneke: draai dan de namen in het verhaal eens om.
  • Laat je kind los in de voorkeuren voor speelgoed, kleding en toekomstdromen. Dan kan je kind zich ontwikkelen op de manier die bij je kind past.

Nieuwsdatum:  donderdag 22 oktober 2020

Nieuws