Nieuws
Opvoedtip: gehoorschade bij kinderen voorkomen

Opvoedtip: gehoorschade bij kinderen voorkomen

Opvoedtip: gehoorschade bij kinderen voorkomen

1 op de 7 kinderen in de leeftijd van 9 - 11 jaar heeft gehoorschade. De grootste oorzaak is het luisteren van te harde muziek via een koptelefoon of oortjes.

Gehoororganen wennen niet aan harde muziek of hard geluid, maar raken juist beschadigd. Elke keer wanneer je kind te harde muziek hoort, levert dit nieuwe schade op. Heeft je kind eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Tips om gehoorschade te voorkomen

Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek? Met een paar tips zorg je ervoor dat dit veilig voor het gehoor is.

  • Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld. Zorg ervoor dat deze begrenzer altijd ingeschakeld blijft.
  • Als je kind muziek luistert via zijn telefoon, is het verstandig om ook daar de volumebegrenzer op in te stellen. Hoe je dit doet, lees je op VeiligheidNL.
  • Met een goede koptelefoon of goede oortjes, sluit je je oren af voor geluid in de omgeving. Het volume hoeft dan minder hard te staan om vervelende geluiden niet te horen.
  • Gaat jouw kind naar (school)feestjes waar versterkte muziek wordt gedraaid? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed.

Online hoortest

Wil jij het gehoor van je kind snel en eenvoudig testen? Dat kan online. Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar is er de gratis kinderhoortest. Voor jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar is de Oorcheck ontwikkeld.

Hoortest bij huisarts of CJG

Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep? Of denk je dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft? Dan is het slim om bij de Jeugdgezondheidszorg of bij je huisarts een hoortest te laten doen.

Informatie voor jongeren

Heb je een puber in huis die veel naar muziek luistert en naar festivals gaat? Aan de jongerenwebsite Hoezitdat.info is een nieuw thema toegevoegd over gehoorschade. Daar kan je puber zelf de tips lezen om gehoorschade te voorkomen.


Nieuwsdatum: dinsdag 20 september 2022

Nieuws