Uitgelicht
Opvoedtip: een leuke vakantie voor je puber

Opvoedtip: een leuke vakantie voor je puber

Opvoedtip: een leuke vakantie voor je puber

Gaan jullie niet op vakantie of heeft je puber geen zin om mee te gaan? Dan zijn hier een paar tips om ook je puber een leuke zomer te bezorgen.

Dagjes weg

In plaats van een vakantie kan je kind ook dagjes op stap met vrienden zoals naar een pretpark, een concert of een festival.

Vakantiekamp

Misschien vindt hij of zij het leuk om naar een vakantiekamp te gaan. Vakantiekampen organiseren verschillende activiteiten, afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Jongeren gaan bijvoorbeeld wat meer avontuurlijke dingen doen. De kampen hebben vaak een speciaal thema, zoals sport, survival of toneel en theater.

Zelfstandig op vakantie

Is je kind oud en wijs genoeg om alleen op vakantie te gaan? Dat kun je van tevoren wel inschatten, maar nooit zeker weten. Daarom is het belangrijk dat je je kind kunt vertrouwen, het helpt met de voorbereiding en een paar goede afspraken maakt. Pubers die met hun ouders duidelijke afspraken hebben gemaakt, gedragen zich op vakantie vaak verantwoordelijker dan jongeren die dat niet hebben gedaan.

  • Bespreek hoe je kind denkt over drinken, stappen en seks.
  • Vertel ook wat jij ervan vindt zonder je mening op te dringen.
  • Zoek samen naar een middenweg en maak afspraken.
  • Bedenk dat jongeren onder invloed van alcohol vaak eerder (onveilige) seks hebben. Bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie!
  • Jongeren drinken minder als ze genoeg leuke dingen te doen hebben. Laat ze daarom allerlei sportmateriaal meenemen zoals een surfboard of badmintonrackets.

Nieuwsdatum: donderdag 21 juli 2022

Nieuws