Uitgelicht
Opvoedtip: cyberpesten

Opvoedtip: cyberpesten

Kinderen vertellen het niet snel als ze gepest worden. Je kunt het soms merken doordat ze ineens ander gedrag laten zien: moe, buikpijn, niet meer vrolijk, humeurig als ze achter de computer hebben gezeten.

Het online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, gebeurt het meest in de leeftijd tussen 11 tot 15 jaar. Cyberpesten houdt niet op als je kind thuis is. Het kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week doorgaan. Denk hierbij aan heel kwetsende berichten op social media: vervelende foto's, filmpjes of bedreigingen.

Wat kun jij als ouder doen?

Als ouder kun je je kind steunen en helpen als het gepest wordt. Help je kind ook als het zelf de pester is.

Praat er regelmatig over

  • Het beste kun je zelf zo nu en dan het onderwerp aansnijden. Vraag of je kind het wel eens merkt dat iemand online gepest wordt. En vraag naar de manieren waarop dat gebeurt.

Vertel je kind waar informatie en hulp te vinden is

Vraag na wat school kan betekenen

  • Vraag de mentor op school of hij of zij weet dat er gepest wordt. Vraag of de mentor er dan ook aandacht aan besteedt.

Cyberpesten is strafbaar

Wordt je kind gestalkt, bedreigd, gechanteerd, afgeperst of op een andere manier onder druk gezet? Neem dan contact op met de politie en doe aangifte. Denk hierbij aan bewijs: print de tekst, de foto('s) of de website en laat die zien. Scholen hebben vaak een vertrouwenspersoon bij de politie. De dader kan worden vervolgd volgens wetsartikel 285b.


Nieuwsdatum:  vrijdag 02 december 2016

Nieuws