Uitgelicht
Opvoedtip: beeldschermgebruik voor het slapen

Opvoedtip: beeldschermgebruik voor het slapen

Opvoedtip: beeldschermgebruik voor het slapen

Jongeren die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben vaak problemen met slapen.

Leefgewoonten en slaaptekort

Veel jongeren zijn voordat ze gaan slapen nog druk bezig met hun telefoon. Of met tv-kijken, computeren of op de tablet. Soms blijven zij tot heel laat series kijken. Door het blauwe licht van de beeldschermen kunnen ze moelijker in slaap komen en slapen ze minder.

Problemen door te weinig slaap

Jongeren die weinig slapen, kunnen concentratieproblemen krijgen. Hierdoor presteren ze minder goed op school. Ze kunnen minder goed onthouden wat ze overdag leren. Echte kortslapers kunnen zelfs leerproblemen krijgen. Slaaptekort kan ook problemen in de stemming veroorzaken, zoals angst of depressie.

Tips om je kind te helpen

  • Wijs je kind op de nadelige gevolgen van het schermgebruik in de avond en probeer samen een oplossing te vinden.
  • Veel smartphones hebben een nightshift functie. Vraag aan je zoon of dochter om de nightshift functie aan te zetten via de instellingen. Met die functie kun je instellen dat op bepaalde uren het witte en blauwe licht gefilterd wordt en warmere kleuren worden weergegeven. Dat kan bijdragen aan een betere nachtrust.
  • Het kan ook helpen als je kind tijdens het schermgebruik in de avond een oranje bril draagt die het blauwe licht tegenhoudt.
  • Laat je kind eens proberen of het helpt als hij of zij een uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm kijkt.

Nieuwsdatum: donderdag 07 maart 2019

Nieuws