Nieuws
Opvoedtip: Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Opvoedtip: Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Opvoedtip: Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Wat wil je het liefst voor je kind(eren)? Gezondheid natuurlijk, dat is één. Dat ze gelukkig zijn, dat ze doen wat bij ze past, dat ze in zichzelf geloven. Meestal zijn dit de antwoorden die ouders op deze vraag geven.

Het is niet vanzelfsprekend dat een kind, hoe jong ook, altijd blij in het leven staat. Sommige kinderen hebben het, door omstandigheden of door hoe ze zijn, moeilijker dan anderen.
Denk aan het kind dat snel afhaakt omdat hij dingen niet durft. Of het kind dat telkens weer roept ‘dat kan ik toch niet’. Of het kind dat er van overtuigd is dat niemand hem aardig vindt.

Wat kun je doen om je kind te helpen?

Als ouder wil je je kind dan het allerliefst meer zelfvertrouwen en een positief beeld van zichzelf geven. Helaas kun je dat je kind niet géven. Maar je kunt je kind er wel bij helpen. Hieronder staan 5 tips hoe je dat kunt doen.

1. Laat je kind merken dat je hem ziet

Laat je kind telkens weer merken dat je hem ziet, met alles er op en er aan. ‘Hé, daar ben je!’ als hij op het schoolplein naar je toe rent. ‘Jij houdt van groen hè'.
Geef hem een knuffel als je ziet dat hij er een nodig heeft. Ga even kijken als je hem hoort lachen om het filmpje dat hij aan het kijken is. Door je kind op deze manier steeds aandacht te geven, geef je de boodschap: jij bent de moeite waard. Die overtuiging is de basis van het zelfvertrouwen.

2. Vraag je kind om jou te helpen

Zoek naar manieren waarop je je kind kunt aanspreken, juist op de dingen die hij (nog) moeilijk vindt. Hier zijn 2 voorbeelden:

  • Een kind wil altijd haantje de voorste zijn en pakt als eerste de lekkerste koekjes. Hierdoor vinden de andere kinderen hem misschien niet zo aardig. Vraag dan een keer aan het kind om de koekjes mooi op een bordje te leggen en uit te delen.
  • Een kind plaagt vaak zijn jongere zusje. Vraag of hij jou wil helpen als zijn zusje een boze bui heeft. Je spreekt hem zo aan op een heel ander stuk van zichzelf. Hij zal trots zijn als hij haar wel rustig kan krijgen.

3. Neem je kind serieus als hij iets moeilijk vindt

Is je kind bang is voor de zwemles of vindt hij het lastig om alleen te slapen? Laat hem, in stapjes, moeilijke situaties toch aangaan. Met jouw hulp kan hij hindernissen leren nemen.
Begin er zo nodig zelf over als je ziet dat zijn gedrag verandert vlak voor het feestje. ‘Vind je het spannend dat…’ .

4. Pas op voor betutteling en teveel bescherming

Geef je kind de ruimte. Ruimte om zelf keuzes te maken als dat kan. Ook als jij denkt dat er betere keuzes zijn. Ruimte om iets te doen wat jij als ouder best spannend vindt.
Los niet alles voor hem op. Zet hem aan het werk, stel hem vragen waardoor hij wordt gestimuleerd om zelf oplossingen te vinden voor lastige situaties. Zo toon jij je vertrouwen in zijn mogelijkheden.

5. Geef complimenten

En complimenten geven, dat helpt toch ook? Ja, dat kan zeker helpen: het richt de aandacht van het kind op wat goed gaat.

 

Pedagogisch adviseur

Heb je vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat jou als ouder bezighoudt? Je bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw buurt. Zij denkt met je mee en geeft je tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk.

Meer informatie over pedagogisch advies.


Nieuwsdatum: woensdag 08 april 2020

Nieuws