Uitgelicht
Opvoedtip: Online omgaan met elkaar

Opvoedtip: Online omgaan met elkaar

Opvoedtip: Online omgaan met elkaar

We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. Ook kinderen hebben online veel contact met vrienden, familie en klasgenoten. Maar er zijn ook risico's. Denk aan pesten, buitensluiten en het verspreiden van nepnieuws.

Wist je dat:

 • Ruim tweederde van de kinderen tussen 9 en 13 jaar zit in een groepsapp met de klas.
 • 20% heeft wel eens berichten ontvangen via de klassenapp die ze liever niet hadden gezien.
 • Meer dan de helft heeft soms ruzie op WhatsApp omdat een berichtje verkeerd overkomt.

Hoe help je je kind online goed met anderen om te gaan: 5 tips

Het is belangrijk om regelmatig met elkaar te praten over mediagebruik en wat je kind online doet. Hoe pak je dat aan? Hier zijn 5 tips.

 1. Kijk regelmatig samen met je kind naar de inhoud van zijn of haar WhatsApp-gesprekken en andere chats. Je hoeft niet te gaan spioneren, maar wel af en toe geïnteresseerd vragen waar het over gaat in bijvoorbeeld de klassenapp. Help je kind als het zich niet prettig voelt.
 2. Leer je kind hoe je online op een nette manier met elkaar omgaat. Bespreek bijvoorbeeld:
  • Dat je kind in berichten naar anderen niets zegt wat hij of zij in het echt ook niet tegen iemand zou zeggen.
  • Dat je kind niet zomaar foto’s of filmpjes van anderen deelt zonder dit eerst aan de ander te vragen.
  • Dat je kind andere mensen niet zomaar aan een appgroepje moet toevoegen of eruit mag verwijderen zonder dit met diegene eerst te overleggen.
 3. Zie je op WhatsApp iets waar je je zorgen over maakt? Neem dan contact op met de andere ouders. Laat je kind weten dat je dit doet en waarom.
 4. Blijf op de hoogte van de afkortingen die kinderen in online gesprekken gebruiken. Wat betekent bijvoorbeeld 'bew', of 'paw'? Kijk op mijnwoordenboek.nl.
 5. Geef als ouder het goede voorbeeld. Jij bent een belangrijk voorbeeld voor je kind voor mediagebruik. Wees je hier bewust van. Hoe jij reageert op media is ook een voorbeeld voor je kind. Bijvoorbeeld op momenten waarop er geweld of grof taalgebruik op een beeldscherm voorbijkomt.

Ook interessant


Nieuwsdatum: donderdag 13 april 2023

Nieuws