Uitgelicht
Opvoedtip: Een goede nachtrust voor je baby

Opvoedtip: Een goede nachtrust voor je baby

Opvoedtip: Een goede nachtrust voor je baby

Gebroken nachten: ze horen erbij als je een baby hebt. Maar je hebt ze liever niet. Omdat slapen goed is voor de groei en ontwikkeling van je kind. Maar ook omdat je zelf zo ontzettend moe wordt als je kind slecht slaapt. Daarom is het altijd handig om wat tips te krijgen. Hier volgen er 6.

Zorg voor rust overdag

Je baby doet overdag veel indrukken op omdat alles nog nieuw is. Maar als het teveel prikkels krijgt, raakt het oververmoeid. Dat kan ervoor zorgen dat je baby onrustiger slaapt en ’s nachts vaker wakker wordt. Zorg dus voor voldoende rust overdag. En houd vast aan een bepaalde bedtijd.

Leg je baby op het juiste moment in bed

Leg je baby in bed als hij moe is, maar nog wel wakker. Als je baby moe is, gaat hij in zijn oogjes wrijven, gapen, wegkijken of jengelen.

Als je zelf de hele dag hebt gewerkt kan het nog wel eens lastig zijn om je baby op tijd in bed te leggen. Je wilt dan misschien 's avonds graag wat langer van je baby genieten. Probeer dan toch de vaste bedtijd aan te houden. Als je je baby te laat in bed legt, wordt het oververmoeid en valt het moeilijker in slaap.

Volg een vast patroon

Maak een overgang van de dag naar de nacht. Volg elke dag hetzelfde patroon, bijvoorbeeld eerst verschonen, dan voeding, dan knuffelen, dan liedje zingen en dan naar bed. Je baby leert zo dat het nacht is en tijd om te gaan slapen.

Maak het ’s nachts donker

Zorg ’s nachts voor een rustige en donkere kamer. Een klein nachtlampje mag natuurlijk wel. Maar doe niet de lichten aan als je baby wakker wordt.

Als je baby overdag slaapt, laat dan de gordijnen open. Zo leert je baby het verschil tussen dag en nacht.

Zorg voor een goede temperatuur in de kamer

De beste temperatuur voor de babykamer is tussen 16 en 18 graden. In de 1e 6 tot 8 weken mag dat rond de 20 graden zijn. In de zomer kan de temperatuur warmer worden. Zorg dan dat je je baby niet te warm aankleedt.

Zorg ook goed voor jezelf

Gebroken nachten horen erbij als je een baby hebt. Let daarom ook goed op jezelf. Rust, als het kan, overdag even als je baby slaapt. En ben je heel moe? Laat je baby dan een keer bij opa en oma, familie of bij vrienden logeren.

 

Lees meer over het slapen van je baby op Groeigids.nl.


Nieuwsdatum: donderdag 28 januari 2021

Nieuws