Uitgelicht
Opvoedtip: Omgaan met schoolstress en prestatiedruk

Opvoedtip: Omgaan met schoolstress en prestatiedruk

Opvoedtip: Omgaan met schoolstress en prestatiedruk

Veel jongeren hebben last van schoolstress en prestatiedruk. Ze hebben vooral veel stress tijdens een toetsweek of voor hun examens. Maar er zijn ook jongeren die een constante druk voelen om te presteren om aan eigen verwachtingen of die van anderen te voldoen.

 

Een beetje stress is gezond en normaal. Door stress blijf je scherp en alert als je bijvoorbeeld een opdracht zo goed mogelijk moet uitvoeren. Als de opdracht klaar is, verdwijnt de stress. Gezonde stress is dus nodig om goed te presteren en om spannende of nieuwe dingen te durven.

Maar teveel stress is niet gezond. De stress kan doorslaan naar een situatie waarin je kind de spanning niet meer aankan. Het ene kind is daar gevoeliger voor dan het andere.

We geven 5 tips om je kind te ondersteunen in het omgaan met schoolstress en prestatiedruk.

1. Leg de lat niet te hoog

Leer je kind dat het niet nodig is om alles te kunnen en overal goed in te zijn. Vertel je kind dat perfectie niet bestaat en dat fouten maken oké is. Fouten maken hoort bij het leven en is juist leerzaam. Verder kan het helpen dat je je niet teveel op cijfers en resultaten focust. Zeg liever: ‘wat fijn dat je zo je best hebt gedaan’ in plaats van: ‘wat goed dat je een 8 hebt gehaald.’ Zorg dat je verwachtingen die je hebt van je kind haalbaar zijn.

2. Luister en praat

Het is niet altijd makkelijk om stress of prestatiedruk bij je kind te herkennen. Observeer goed hoe het gaat met je kind. Eet het goed, slaapt het goed, is het vrolijk? Merk je dat er iets aan de hand is? Ga dan het gesprek aan. Dat kan goed bij de afwas of tijdens een ommetje.

Luister naar de problemen waar je kind mee rondloopt en probeer begrip te tonen. Luister zonder te oordelen. Als jij vertelt hoe je zelf omgaat met fouten of dingen die niet in één keer lukken, kan dat je kind helpen.

3. Omgaan met de druk van social media

Op social media tonen mensen het 'perfecte plaatje'. Ook jouw kind krijgt daar dagelijks mee te maken. Vraag bijvoorbeeld eens wat je kind allemaal tegenkomt op social media. Zie je veel perfecte plaatjes voorbijkomen, vertel dan dat dit niet realistisch is. Vertel dat niemand een perfect leven heeft, en dat ups en downs erbij horen. Laat je kind vooral ook weten dat het goed is zoals het is.

4. Ontspanning

Help je kind de balans te vinden tussen school en andere zaken. Zorg ervoor dat je kind regelmatig ontspant, tijd voor hobby’s heeft en echt vakantie kan houden. Probeer rust te brengen. Niks doen, lummelen, of je af en toe vervelen is ook goed.

5. Gezond leven

Ook een gezonde manier van leven met gezond eten, beweging en voldoende slaap helpt tegen schoolstress en prestatiedruk.

Ook interessant


Nieuwsdatum: donderdag 05 januari 2023

Nieuws