Nieuws
Lezen met je kind, ook in de vakantie!

Lezen met je kind, ook in de vakantie!

Lezen met je kind, ook in de vakantie!

Vakantie: heerlijk! Even wat meer tijd voor jezelf en je gezin. Geen werk, geen school maar probeer er wel voor te zorgen dat je kind blijft lezen in de vakantie. 

Voorkom een zomerleesdip

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie in leesniveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan. Dit wordt de ‘zomerdip’ of ‘vakantiedip’ genoemd. Vooral de kinderen die de overstap maken van groep 3 naar groep 4 en leeszwakke kinderen hebben veel baat bij oefenen.

Misschien denk je: ‘Is dat nu nodig, mijn kind heeft toch vakantie en heeft ook ontspanning nodig?’. Dat is ook zo! Maar juist in de vakantie kan je kind andere dingen lezen dan op school. En uiteindelijk help je je kind ermee: na de vakantie zal het lezen op school makkelijker gaan.

Tips om lezen leuk te maken

Hoe kun je het voor je kind leuk maken om te lezen in de vakantie? Hieronder staan een aantal tips:

  • Lezen in de vakantie gaat bijna ongemerkt. Lees vakantiefolders, het activiteitenprogramma op de camping, folders van pretparken en bezienswaardigheden, de menukaart op het terrasje. Zo krijgt een ‘leesoefening’ een echt vakantietintje.
  • Speel onderweg woordspelletjes met nummerborden. Lees de letters van nummerborden, noteer deze in een schrift en probeer met de letters nieuwe woorden te maken. Voor meer spelletjes onderweg, kijk op de website thuisinonderwijs.nl.
  • Neem genoeg leuke kinderboeken mee op vakantie. Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.
  • Probeer elke dag ongeveer 10 minuten hardop te laten lezen, of samen hardop te lezen.
  • Geef het goede voorbeeld: lees zelf ook. Zo laat je je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. 

VakantieBieb

Tot en met 31 augustus 2019 is de app VakantieBieb actief. Je kunt gratis e-books downloaden, die je kunt lezen op een tablet of smartphone. In de VakantieBieb staan ruim 30 e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. De app is gratis te downloaden via de iTunes App Store en in Google Play Store.


Nieuwsdatum: dinsdag 09 juli 2019

Nieuws