Nieuws
Kind de dupe van vechtscheiding? Bied je steun aan.

Kind de dupe van vechtscheiding? Bied je steun aan.

Kind de dupe van vechtscheiding? Bied je steun aan.

Soms wordt een scheiding een vechtscheiding. Kinderen zijn hier altijd de dupe van, maar ouders hebben dat vaak zelf niet in de gaten. Zoals Julia, die tijdens haar scheiding verwikkeld raakte in een hevige strijd met haar ex. 'Mijn zus Emma bleef maar zeggen: zorg dat jullie dochter niet de rekening krijgt van jullie scheiding', vertelt Julia. 'Ik begreep niet wat ze bedoelde, want ik zou mijn dochter toch nooit pijn doen? Nu - jaren later - weet ik dat ik dit onbedoeld wel heb gedaan door vaak negatief te praten over mijn ex waar mijn dochter bij was.'

Bied je steun aan

Bij een vechtscheiding hebben de ouders vaak grote meningsverschillen. Deze worden uitgevochten via mediators, advocaten en hulpverleners. Kinderen zijn altijd de dupe van deze strijd. Denk hierbij aan kwaad spreken over elkaar, ruzies met veel geschreeuw of niet samen op feestjes willen zijn. Ouders die zo in een strijd verwikkeld zijn, hebben vaak niet door dat kinderen daaronder lijden. Daarom is het belangrijk dat juist omstanders in actie komen bij een vechtscheiding in hun omgeving. Praat er over met de ouders en met het kind en bied je steun aan.

Ruzie en beschuldigingen

Toen Julia ging scheiden was dat zwaar voor haar, haar man en zeker voor hun dochtertje Sophie. Haar zus Emma vertelt: 'Mijn zus had geen goed woord over voor haar ex die haar verliet voor een jongere vrouw. Ze hadden alleen nog maar ruzie en beschuldigden elkaar over van alles. Waar Sophie bij was. Ook de samenwerking en onderlinge communicatie werden steeds slechter.'

Wakker geschud

'Toen ik een keer op Sophie paste, vroeg ik hoe het met haar ging. Zij vertelde dat haar moeder vaak boos wordt als ze het leuk heeft gehad bij papa en zijn nieuwe vriendin. En dat haar moeder dan vertelt dat haar papa geen leuk persoon is. Sophie begreep er niets van, want het was toch gezellig geweest? En zij deed toch niets verkeerd? Haar verdriet en verwarring raakte mij enorm. Ineens werd ik wakker geschud. Ik had begrip voor de frustratie van mijn zus en haar houding tegenover haar ex. Maar hij is wel de vader van Sophie en zij houdt van hem.'

Verwarrend voor het kind

Dat was het moment waarop Emma besloot dat ze iets moest doen. Zij heeft met haar zus en ex-zwager gepraat. Ze heeft uitgelegd hoe naar hun dochter het vindt om continu tussen ruziënde ouders in te zitten. En hoe verwarrend het is voor Sophie dat ze denkt dat ze niet van allebei haar ouders mag houden en dat ze niet tegen haar moeder kan vertellen hoe leuk het was bij haar vader.

Afspraken

Het was een moeizaam gesprek met veel verwijten over en weer. Langzaamaan beginnen Julia en haar ex in te zien dat hun dochter beide ouders nodig heeft en dat ze hun strijd daar soms voor opzij moeten zetten. Aan de keukentafel hebben zij samen afspraken gemaakt. Emma: 'De eerste weken ging het echt nog wel eens mis en liepen de emoties hoog op. Inmiddels gaat het veel beter tussen mijn zus en haar ex. Ze praten niet meer negatief over elkaar waar Sophie bij is. Ze komen hun afspraken na en zeggen elkaar weer gedag. Sophie vertelde laatst zelfs dat zij denkt dat papa volgend jaar ook taart komt eten als zij jarig is!'

Hoe kun je ondersteuning bieden?

Als omstander kun je een vechtscheiding niet oplossen. Maar je kunt wél hulp bieden aan zowel de ouders als de kind(eren). Zie je in je omgeving dat een kind de dupe is van een vechtscheiding? Weet dan dat je je in de situatie mag mengen. Het is juist in het belang van het kind dat je helpt en in actie komt.

  • Ga in gesprek met de ouders en het kind, zowel apart als samen. Luister echt naar wat ze te zeggen hebben en praat met hen over de situatie. Ga dan niet mee in beschuldigingen, maar praat steeds vanuit de situatie van het kind. Ook kun je ouders en kinderen vragen hoe het met hen gaat en wat je zou kunnen doen om te helpen.
  • Zijn er anderen in de omgeving die het gezin goed kennen en ondersteuning kunnen bieden? Praat er dan met hen over. Samen kunnen jullie bepalen wat jullie het beste kunt doen en welke volgende stap je kunt nemen.
  • Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Dan kun je altijd voor hulp en advies bellen met Veilig Thuis op 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar) of chatten op veiligthuishollandsmidden.nl..

Nieuwsdatum: woensdag 04 maart 2015

Nieuws