Nieuws
Jonge mantelzorger vindt hulp vragen lastig
Dit is een verlopen item

Jonge mantelzorger vindt hulp vragen lastig

Jonge mantelzorger vindt hulp vragen lastig

Ken jij een jongere die thuis zorgt voor een ziek familielid? In combinatie met school, opleiding, vrienden en hobby's is dat pittig. Zeker in deze tijd.

In Nederland is 1 op de 5 jongeren mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Moedig jonge mantelzorgers aan over de zorg te praten.

Grenzen herkennen en aangeven

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’. Maar om goed voor een naaste te kunnen zorgen, moeten ze ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat ze zich bewust worden van het feit dat ze mantelzorger zijn. Vervolgens is het belangrijk de eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven. 

Erover praten

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Toch is het belangrijk. Dat maakt ze namelijk bewust van de bijzondere taken die ze doen. 

Ze kunnen hun zorgen bespreken met de huisarts of met een lokale mantelzorgondersteuner. Ook kunnen ze een appje sturen naar een mantelzorgcoach van de Mantelzorglijn via nummer 030 760 60 55

Meer informatie voor jongeren

Op de website Hoezitdat.info vinden jongeren meer informatie over de campagne Deel je zorg. Er staan onder andere filmpjes waarin jonge mantelzorgers hun zorgen delen. 

Meer informatie over jonge mantelzorgers


Nieuwsdatum: dinsdag 02 juni 2020

Nieuws