Uitgelicht
Je kind verveelt zich: is dat erg?

Je kind verveelt zich: is dat erg?

Je kind verveelt zich: is dat erg?

De zomervakantie: geen school, geen huiswerk en veel tijd om te spelen. Veel ouders doen hun best allerlei leuke activiteiten voor hun kinderen te bedenken. Toch kan het gebeuren dat je kind zich gaat vervelen. Maar hoe erg is dat?

 

Vooral de laatste weken, als vriendjes nog weg zijn, vinden sommige kinderen het lastig om zichzelf te vermaken. Als ouder heb je snel de neiging om allerlei dingen voor ze te verzinnen. Vervelen wordt vaak als negatief gezien, maar het heeft ook positieve kanten.

Creatief zijn

Wanneer kinderen zich vervelen, moeten ze zelf manieren bedenken om hun tijd te vullen. Dit maakt ze creatief. Ze bedenken nieuwe spelletjes, gaan tekenen of bouwen iets. Zonder vaste plannen leren ze hun eigen ideeën te bedenken en uit te voeren.

Problemen oplossen

Verveling zorgt ervoor dat kinderen zelf moeten bedenken wat ze kunnen doen. Dit helpt hen om beter te worden in het oplossen van problemen. Ze leren zelf keuzes te maken zonder dat een volwassene zegt wat ze moeten doen. Dit is goed voor hun zelfstandigheid.

Rust

Kinderen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan volwassenen. Verveling geeft kinderen de kans ervaringen te verwerken, na te denken en tot rust te komen. Dit is goed voor hun geestelijke gezondheid. Ze kunnen hun gedachten ordenen en beter begrijpen wat ze voelen.

Ontdekken van nieuwe interesses

Als kinderen zich vervelen, hebben ze de mogelijkheid om te ontdekken wat ze zelf leuk vinden om te doen. Niet wat er voor hen bedacht wordt. Misschien ontdekken ze dat ze blij worden van lezen, knutselen of muziek maken.

Dus: af en toe vervelen is juist goed

De volgende keer dat je kind zich verveelt: zie het als een kans voor groei en ontwikkeling.


Nieuwsdatum:  woensdag 07 augustus 2024

Nieuws