Nieuws
Griepprik en 22-wekenprik tijdens de zwangerschap

Griepprik en 22-wekenprik tijdens de zwangerschap

Griepprik en 22-wekenprik tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Met de griepprik en 22 wekenprik tijdens je zwangerschap bescherm je jezelf en je baby tegen griep en kinkhoest. Kinkhoest is een ernstige ziekte voor baby's. Zij kunnen door het hoesten heel benauwd worden en zuurstoftekort krijgen. De 22 wekenprik beschermt je baby hiertegen. Ook griep kan voor baby's en zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben. Met het griepseizoen voor de deur, zorgt een griepprik ervoor dat je minder snel griep krijgt of er minder ziek van wordt.

Waarom een vaccinatie tegen griep?

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid. Soms moeten ze hiervoor naar het ziekenhuis. Ook zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep die niet zwanger zijn.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep kleiner. Voor je baby en voor jezelf. Krijgen jullie na de vaccinatie toch griep? Dan ben je meestal niet erg ziek.

Waarom een vaccinatie tegen kinkhoest?

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Met de 22 wekenprik is je baby al vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Bovendien heeft je baby zelf dan 1 prik minder nodig.

Hoe werken de vaccins?

Als je tijdens je zwangerschap laat vaccineren maakt je lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die antistoffen beschermen je baby tegen de ziekte in de eerste maanden na de geboorte. Het vaccin zelf komt niet bij je baby.

De vaccinaties zijn veilig voor je baby en voor jezelf.

Wanneer kun je de vaccinaties halen?

De griepprik kun je halen als je tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 22 weken of langer zwanger bent. De 22 wekenprik kun je het hele jaar door halen. Ook voor deze prik moet je 22 weken of langer zwanger zijn.

Als je wilt, kun je beide prikken op hetzelfde moment halen. De verloskundige, gynaecoloog of medewerker van de Jeugdgezondheidszorg kan hierover meer informatie geven.

Waar haal je de vaccinaties?

Je kunt de vaccinaties gratis halen bij de Jeugdgezondheidszorg. Hiervoor moet je je gegevens invullen in het digitaal ouderportaal. Als je dit hebt gedaan, krijg je een uitnodiging per brief of je wordt gebeld.


Nieuwsdatum: dinsdag 03 oktober 2023

Nieuws