Uitgelicht
Dacht je na de basisschool van luizen af te zijn?

Dacht je na de basisschool van luizen af te zijn?

Dacht je na de basisschool van luizen af te zijn?

Tegenwoordig komen luizen ook op de middelbare school veel voor. Dit komt door de hoeveelheid lichamelijk contact. Vriendinnen begroeten elkaar met een knuffel, ze maken selfies of ze kijken samen op het scherm van een telefoon.

Dus als je hoopte na de basisschool van luizen af te zijn, moeten we je teleurstellen. Hoofdluis komt op de middelbare school bijna net zo vaak voor als op de basisschool.

'Mijn dochter van 16 heeft de laatste 2 jaar wel 5 keer luizen gehad. Ik word hier zo moe van. Door selfies, knuffelen en logeerpartijtjes is het heel de tijd raak. Ik had gehoopt er na de basisschool vanaf te zijn maar het lijkt wel erger geworden. Ik druk haar steeds op het hart haar hoofd bij haar vriendinnen vandaan te houden maar toch is het steeds weer raak en kan ik weer gaan behandelen en kammen 2 weken lang.'

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk onder pubers omdat zij vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon je kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en pubers elkaar blijven besmetten.

Wat kun je zelf doen?

Luis in je haar? Kammen maar! Als je kind hoofdluis heeft, is het advies het haar 2 weken lang dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van je kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook jezelf en anderen te controleren.

Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen

  • Controleer regelmatig het haar van je kind en van jezelf.
  • Breng de school, clubs en andere ouders op de hoogte.
  • Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien. Leen ook geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.

Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes die gel of haarlak gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan jongens en meisjes die geen gel of haarlak gebruiken.

Video's over hoofdluis

Wil je meer weten hoe je hoofdluis herkent, voorkomt en behandeld? Op de website van het RIVM vind je verschillende video's over hoofdluis. 


Nieuwsdatum: dinsdag 07 maart 2023

Nieuws