Nieuws
Alcoholgebruik en roken onder jongeren gedaald

Alcoholgebruik en roken onder jongeren gedaald

Alcoholgebruik en roken onder jongeren gedaald

In het najaar van 2019 is de Gezondheidsmonitor Jeugd uitgevoerd op scholen voor voortgezet onderwijs. Een belangrijke uitkomst: alcoholgebruik en roken onder leerlingen in Hollands Midden is gedaald. En ondanks stress zijn leerlingen positief over hun eigen gezondheid en leven.

13.000 leerlingen hebben vragenlijst ingevuld

In de regio Hollands Midden hebben 45 schoollocaties deelgenomen aan het onderzoek. Bijna 13.000 leerlingen in klas 2 en klas 4 hebben de vragenlijst ingevuld. De vragen gingen over lichamelijke en psychosociale gezondheid, welzijn, leefstijl (onder andere alcohol, roken, drugs, bewegen, seksualiteit), vrije tijd en school.

Bijna de helft heeft wel eens alcohol gedronken

Van alle leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 46% ooit alcohol gedronken. Dit is ongeveer hetzelfde als 6 jaar geleden. Het percentage dat de afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken is gedaald: van 34% naar 24%. In klas 2 heeft 1 op de 10 leerlingen kort geleden alcohol gedronken en in klas 4 zijn dit 4 op de 10 leerlingen.

Er is bijna geen verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes.

Percentage rokers is gedaald

In 2019 waren er minder leerlingen die rookten dan in 2013. 8% heeft wel eens een sigaret gerookt, in 2013 was dit nog een kwart. De helft van de rokers (4%) rookt wekelijks. Er is geen verschil in rookgedrag tussen jongens en meisjes.

E-sigaretten worden wel meer gebruikt door jongens dan meisjes: van de jongens heeft 23% ooit een e-sigaret gebruikt, van de meisjes 14%.

Ondanks stress positief over eigen gezondheid en leven

43% van de leerlingen geeft aan dat ze stress hebben. Leerlingen in klas 4 meer dan leerlingen van in klas 2 en meisjes meer dan jongens.

Toch vinden ongeveer 9 van de 10 jongens en 8 van de 10 meisjes hun gezondheid goed, voelen ze zich meestal gelukkig, zijn ze tevreden met hun leven en hebben ze vertrouwen in de toekomst.

Dashboard Een gezonder Hollands Midden

Meer resultaten van het onderzoek kun je vinden op de website Eengezonderhollandsmidden.nl. Hier zijn per gemeente grafieken en tabellen te vinden.


Nieuwsdatum: dinsdag 30 juni 2020

Nieuws