Nieuws
'Ik heb nooit kind mogen zijn'

'Ik heb nooit kind mogen zijn'

Ongeveer 3% van alle kinderen in Nederland groeit op in onveilige gezinssituaties. Kinderen die mishandeld worden, houden dat vaak geheim, omdat ze zich schamen, bang zijn of zichzelf de schuld geven.

Ervaringsverhaal van Lianne

Buitenshuis werd niet gesproken over wat er thuis gebeurde. Buitenshuis waren we op het eerste gezicht een gelukkig gezin.

'Als kind pas je je snel aan. Mijn moeder was psychisch ziek; een postnatale depressie die meer dan 8 jaar heeft geduurd. Mijn vader dronk veel, te veel. Dit maakte dat ruzie in ons huis heel normaal was.

Schreeuwen, dreigen met scheiding, weggaan van huis, gooien met borden en andere voorwerpen, elkaar bedreigen met een mes. De situatie was heel onvoorspelbaar. Het kon ineens exploderen.

Hier anticipeerde ik als kind op. Meerdere uren per dag werd er geschreeuwd. Was er geen ruzie, dan hing er een spanning alsof er iets ging gebeuren. Als kind was ik alert en op mijn hoede. Hierdoor weet ik niet hoe liedjes van vroeger gaan, welke tekenfilms we keken. Dit heb ik nooit kunnen onthouden, want daar had ik geen ruimte voor. Dat zorgeloze heb ik niet gehad.

We werden niet geslagen, dus blauwe plekken waren er niet. Maar ons gedrag moet opvallend geweest zijn. Kleine diefstallen terwijl we tussen de 6 en 9 jaar oud waren. Te ‘volwassen’ antwoorden geven. Wegloopgedrag. Vieze kleren. Zonder jas buiten in de winter. Ondanks de gekamde haren altijd onverzorgd en moe zijn.'

 

Lees heel het verhaal Ik heb nooit kind mogen zijn van Lianne op de website over de Week tegen kindermishandeling.

Wat is kindermishandeling?

Als een kind bedreigd wordt, of als er geweld is, spreek je van kindermishandeling. Het gaat om lichamelijke mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. Maar ook huiselijk geweld is kindermishandeling.

Herkennen van kindermishandeling

Dat een kind wordt mishandeld, verwaarloosd of misbruikt, is niet altijd duidelijk. Blauwe plekken of andere signalen zie je niet altijd. En kinderen die mishandeld worden, durven er vaak niet over te praten.

Maar soms heb je wel een vermoeden dat er iets aan de hand is. Bepaald gedrag van ouders, gedrag van het kind of lichamelijke problemen kunnen signalen van kindermishandeling zijn.

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Als je denkt dat een kind wordt mishandeld, neem dan contact op met Veilig Thuis Hollands Midden. Je kunt 24 uur per dag bellen naar 0800 2000. Bellen is altijd goed, ook als je twijfelt. Dan kun je de situatie juist met een deskundige bespreken. En als je wilt, kan het helemaal anoniem.


Nieuwsdatum: dinsdag 10 november 2020

Nieuws